Blog tour: „Reziliență” de Bogdan Hrib

Romanul „Reziliență” de Bogdan Hrib, apărut în colecția Mystery & Thriller a Editurii Tritonic, este inclus în această perioadă într-in blog tour românesc. Astăzi este rândul meu să vă fac curioși în legătură cu această carte!

Timp de 15 zile, „Reziliență” face turul blogurilor pe care le vedeți în imaginea de mai sus, astfel încât, la final, veți avea 15 perspective asupra cărții. Astăzi este rândul meu. Deși scriu despre cărți de mulți ani, n-am mai participat niciodată la un blog tour și recunosc că am fost ușor tensionată, din cauza unor motive precum „dacă îmi cade site-ul fix în ziua în care trebuie să postez?!” 😀 Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat, așa că să ne îndreptăm atenția spre carte.

„Reziliență” este, după cum aflăm încă de pe coperta 1, un roman din seria „Stelian Munteanu”, mai precis al șaselea. Dintre celelalte cinci, cred că „Patimile doamnei ministru” mi-a plăcut cel mai mult, însă fiecare cititor probabil că are favoritele lui.

Personajul central al acestei serii, și, deci, și al romanului analizat azi, este un individ care n-are cum să nu vă devină simpatic și nu vă facă să vă întrebați „dar oare de data asta în ce se mai bagă?”: este jurnalist, editor, detectiv de ocazie, soț și prieten de nădejde, cam șleampăt, veșnic tracasat, împărțit între mai multe lumi și maaaare amator de cafea (legat de asta, frate, cam câtă cafea poate să bea un om?! E posibil să stai cu gândul la cafea zi și noapte și să nu poți funcționa normal dacă nu ți-ai băut cele N cești? N-am înțeles niciodată, căci eu nu beau, dar vă jur că pentru acest Stelian Munteanu, cafeaua e o veritabilă zeiță, deși bietul de el are parte de cele mai multe ori de surogate nesatisfăcătoare). 🙂

Acestea fiind zise, în „Reziliență” îl regăsim pe Stelian într-o nouă aventură polițistă, politică și amoroasă, căci ce-ar fi viața fără iubire și fără probleme în acest departament? De data aceasta, Bogdan Hrib îl pune pe urmele unei crime petrecute la Londra, unde Ana Coman, o angajată ICR, este găsită moartă pe o plajă. Poliția declară că e o sinucidere, însă Pavel Coman, tatăl fetei, un individ cu afaceri cam tulburi, nu acceptă acest diagnostic și îl angajează pe Stelian să afle mai multe și i-l dă drept aghiotant pe omul său bun la toate, misteriosul Jack King. Numai că Pavel senior este și el găsit mort în curând în casa lui din România. În plus, câteva femei din anturajul Anei sunt împușcate (neletal) pe rând, printre ele numărându-se și Sofia Matei-Munteanu, soția lui Stelian. Polițiști din ambele țări, alături de indivizi din serviciile secrete încep să facă săpături, dar situația este mai mult decât încurcată, mai ales că nici unul nu le spune chiar totul celorlalți.

Cine îi ucide și îi atacă pe acești oameni și din ce motiv? Să fie vorba de afacerile necurate ale lui Pavel Coman? Sau poate Ana Coman avea o viață secretă care i-a explodat în plină figură? Răspunsurile se află la Londra sau la București? Multe întrebări își caută răspunsul de-a lungul celor peste 350 de pagini ale romanului, mai ales că în scenă intră și alte personaje dubioase, cu planuri extremiste la nivel european, interesate de instigarea unei anumite părți a populației spre a determina schimbări politice care să le avantajeze. Autorul atinge în roman teme actuale, precum știrile false, Brexit-ul și reconfigurarea politicului.

Personal, mi-au plăcut ritmul alert al desfășurării acțiunii, frământările interioare ale personajelor (unele mai vechi, altele mai noi) și stilul bășcălios, căci nu văd potrivindu-se un cuvânt mai academic, în care autorul îl tratează pe Stelian, plasându-l mereu în postura de a cincea roată la căruță pe lângă polițistul Tony Demetriade, a echipei lui, a englezilor și a oamenilor din serviciile secrete – deși Stelian, ca întotdeauna, chiar reușește să contribuie cumva la mersul anchetei. Tot personal, m-aș fi lipsit de discuțiile siropoase dintre el și soție, pe care o vede rar și de care îi e dor mereu (ea e cu serviciul în Anglia, el e în România), deși mă gândesc că acest aspect de ușor patetism este important pentru construcția personajului, așa cum și l-a imaginat și reprezentat Bogdan Hrib.

Și ca să închei într-o notă amuzantă, n-am putut să nu mă întreb ce s-ar fi făcut toți acești investigatori și suspecți și cum s-ar fi deplasat ei prin țară și prin străinătate dacă toate acestea s-ar fi petrecut în 2020, în perioada pandemiei și a îngrădirii temporare a libertăților de călătorie? 🙂 „Reziliență” se găsește la preț redus pe site-ul Editurii Tritonic.

Pentru mai multe perspective asupra romanului „Reziliență”, vă invit să urmăriți recenziile pe care deja le-au scris sau le vor scrie ceilalți participanți la blog tour:

Biblioteca lui Liviu
Ciobanul de azi
Book talk
Jurnalul unei cititoare
Anareadss.wordpress.com
Bookwormsinacozycorner.home.blog
Lucian Dragoș Bogdan
Literatura pe tocuri
Luiza Potecă
Angelswithbooks.wordpress.com
Andreeatess.wordpress.com/
Ioana Reads
Travelbooks.home.blog
Goddessreadbooks.wordpress.com

Share