„Candidatul Kremlinului” – Jason Matthews

Cu romanul „Candidatul Kremlinului”, apărut anul acesta în traducere la Meteor Press, Jason Matthews încheie magistrala trilogie din care mai fac parte „Vrabia Roșie” și „Palatul trădărilor”.

Am citit de-a lungul timpului multe cărți cu spioni, agenți secreți și trupe speciale, dar romanele lui Jason Matthews au ceva ce altora le lipsește. Fiind el însuși fost agent CIA, și cărțile lui sunt mult mai complexe, mai nuanțate și mai vii decât alte romane ale genului, documentate pe internet. Deși nu-mi place cuvântul, nu e altul mai potrivit decât acela că am devorat pur și simplu „Candidatul Kremlinului”: îmi fusese dor de personajele viguroase ale trilogiei, de intensitatea misiunilor și, de ce să nu recunosc, de rețetele culinare pe care le regăsim și în acest roman la finalul fiecărui capitol. 🙂

„Candidatul Kremlinului”: totul e bine când (nu) se termină cu bine

Da, așteptam ultimul roman al seriei, dar mi-era și teamă de el în același timp. Eram curioasă să aflu ce mai face colonelul Dominika Egorova, în calitate de șefă a Direcției KR, secția de contrainformații a SVR-ului (Serviciul de informații externe al Rusiei), dar și în calitate de „cârtiță” a CIA-ului la Kremlin, sub numele de cod DIVA. Mă întrebam dacă va putea spiona în continuare pentru americani în timp ce se va ocupa și de corupții ei colegi ruși sau dacă va fi în sfârșit demascată și întemnițată. Având în vedere că era vorba, totuși, de ultimul roman al trilogiei, pe undeva mă așteptam ca autorul să-i vină de hac acestei femei de oțel, inteligente, patriote (care își iubea, țara, nu liderii) și de o frumusețe care eclipsează. Nu, n-am de gând să vă spun ce soartă i-a pregătit autorul personajului, voi încerca doar să vă fac curioși legat de carte.

În „Candidatul Kremlinului”, Dominika este ridicată de președintele Putin la rangul de general și director al SVR-ului. Pe de o parte, se ocupă de misiunile încredințate, pe de altă parte, se întâlnește în secret cu Nate, agentul CIA cu care are o relație de iubire mai mult sau mai puțin ascunsă și îi informează pe americanii de la CIA despre toate planurile grandioase ale Rusiei. De data aceasta, miza este una foarte mare: după ce directorul CIA este ucis de ruși, aceștia se străduiesc să manevreze alegerile pentru ca noul director să fie una dintre cârtițele lor. Însă americanii aflați cel mai aproape de vârful organizației trebuie să afle care dintre candidați este cârtița rușilor și să o elimine din cursă. De ce? Pentru că, în primul rând, viitorului director CIA urma să i se înmâneze lista cu numele reale ale tuturor agenților ruși care spionau pentru americani, deci și al Dominikăi. Pierderea ei ar fi însemnat pentru CIA pierderea fluxului de secrete care curgea direct de la palatul prezindențial rus.

Sunt dispusă să risc totul pentru țara mea, pentru Forsyth, Benford și bratok, adăugă ea. Pentru părinții mei, pentru Korcinoi, Ioana și Udranka. Și mai ales pentru noi.

Pe lângă această cursă contracronometru, în roman se leagă unele de altele povești mai mărunte, dar nu fără importanță, având în centru viețile personale, sentimentele și speranțele personajelor principale și secundare, pierderile suferite, actele de eroism, introspecțiile legate de trecutul și de viitorul lor. Misiunile ne poartă în diverse zone ale lumii, din Turcia în China, de pe străzile mizere din Sudan până la domeniul fastuos al președintelui rus (pe care, ne place sau nu, îl vom vedea în cele mai intime ipostaze). Toate firele converg și se leagă în acest ultim roman; personajele vechi au suferit transformări de-a lungul trilogiei, s-au maturizat, s-au rigidizat, reușind, cumva, în ciuda ororilor trăite, să-și păstreze o fărâmă de suflet și una de speranță în mai bine; sacrificii personale trebuie făcute, însă, pentru ca binele mai mare să triumfe.

Ce se va întâmpla la alegerile pentru noul director CIA? Victoria va fi a rușilor sau a americanilor? Care dintre părțile implicate va suferi mai multe pierderi? Ce se va alege de Dominika, Nate și iubirea lor? Faptul că Dominika vede culorile reale ale oamenilor o va ajuta să se salveze pe sine și să își ducă lupta mai departe? Cine va trăi și cine va fi sacrificat? Răspunsurile sunt în această ultimă carte a trilogiei, și, ne place sa nu, unele dintre ele nu vor fi ceea ce ne doream. Dând paginile, uneori vom spera, uneori vom zâmbi, iar alteori vom plânge în liniște și ne vom spune că lucrurile nu aveau cum să se întâmple altfel.

„Candidatul Kremlinului” de Jason Matthews este un roman admirabil scris, cu o poveste grandioasă, dinamică și pe care o urmărești cu sufletul la gură, o încheiere meșteșugită a unei serii pe care v-o recomand cu drag: are acțiune, are profunzime, are și fapte, și sentimente și ne înfățișează o față a lumii și a oamenilor la care poate nu ne gândim în timp ce ne vedem de viețile noastre cu joburi obișnuite, înconjurați de familii și de prieteni. Volumul poate fi găsit, la preț redus, pe site-ul editurii Meteor Press.

Dacă vrei să ai o imagine mai clară despre universul creat de Jason Matthews, citește și cronica filmului „Red Sparrow”, relizat după primul roman al trilogiei și recenzia volumului „Palatul trădărilor” a doua carte a seriei.

Share