„Post-Scriptum” – Cecelia Ahern

„Post-Scriptum”, cel mai recent roman al autoarei irlandeze Cecelia Ahern, continuarea bestseller-ului „P.S. Te iubesc”, a apărut anul acesta în traducere la Editura Allfa.

Am citit „Post-Scriptum”, o carte de tip romance, fără să fi citit înainte „P.S. Te iubesc” sau să fi văzut filmul, căci se pare că există și un film, dar m-am lămurit pe parcurs despre romanul anterior: dacă acolo era vorba despre scrisorile pe care Gerry i le lăsase soției lui, Holly, aranjând în așa fel încât femeia să le primească după moartea lui prematură din cauza unei tumori cerebrale, în volumul de față este vorba despre impactul acestui gest asupra altor persoane.

„Post-Scriptum” sau cum poți inspira un fan club chiar și din viața de apoi

Holly Kennedy are 37 de ani și l-a pierdut pe Gerry cu șapte ani în urmă. În prezent, pare că și-a găsit echilibrul: lucrează în magazinul de produse second-hand vintage al surorii ei și este într-o relație fericită cu Gabriel, cu care se pregătește să se mute. Însă, după ce Holly participă la unul dintre episoadele podcast-ului găzduit de sora ei, acceptând să povestească despre scrisorile pe care i le-a lăsat Gerry și pe care le-a citit lunar după moartea lui, ajutând-o să treacă mai ușor peste pierdere, echilibrul fragil începe să se destrame.

Angela, una dintre clientele fidele ale magazinului, prezentă la transmisiunea live, îi cere insistent tinerei să își spună povestea mai multor oameni, pentru că e clar că este atât de impresionantă încât și alții au nevoie să o audă și eventual să se inspire din ea. Holly respinge ferm ideea și evită întâlnirile cu doamna respectivă, însă la scurt timp primește un plic cu o carte de vizită a clubului P.S. Te iubesc. Când sună să afle despre ce este vorba, află că Angela a murit în urma unui cancer și că intenționa să pună bazele unui club cu numele P.S Te iubesc, în care să se adune mai multe persoane aflate în diverse stadii ale bolii, care să lase scrisori celor dragi la fel cum făcuse Gerry pentru Holly.

Șocul acestei vești, amintirile care îi revin legate de Gerry și de scrisorile la care nu se mai gândise de ani întregi, neplăcerile din prezent cauzate de faptul că Gabriel are dificultăți cu fiica lui adolescentă din fosta căsnicie și problemele pe care încep să le observe în cuplul lor o dau peste cap pe Holly (inclusiv la propriu, căci are și un accident grav de bicicletă) și o fac să-și reevalueze viața, acțiunile și felul de a fi. Se va implica Holly în fan clubul P.S. Te iubesc, intrând în viețile unor oameni aflați pe moarte și permițându-le să intre, la rândul lor, în intimitatea amintirilor ei? Își va rezolva problemele cu Gabriel sau va merge fiecare pe drumul lui? Va reuși să-și echilibreze viața sau totul se va duce de râpă? Rămâne de văzut, nu? 🙂

Nu mă identific deloc cu publicul-țintă al romanelor de tip romance, așa că nu are rost să îl analizez în vreun fel; n-aș face altceva decât să spun de ce mie nu-mi plac astfel de cărți și de ce nu mă impresionează în niciun fel. Însă, având în vedere că (dacă e să mă iau după biografia autoarei) fiecare carte pe care a scris-o Cecelia Ahern a devenit bestseller, e clar că în lumea asta mare sunt sute de mii – poate milioane? – de fani ai acestui tip de literatură, în general, și ai cărților Ceceliei, în particular. Prin urmare, pot doar să bănuiesc că și „Post-Scriptum” le va fi pe plac și să îi îndemn să o citească. 🙂 Romanul poate fi găsit cu un click AICI, la preț redus.

Share