„Călătorii prin izolare” – Bogdan Teodorescu

Volumul „Călătorii prin izolare. Mâncăruri din continente” de Bogdan Teodorescu este una dintre cele mai recente apariții ale Editurii Tritonic.

Scriitorul, jurnalistul și profesorul Bogdan Teodorescu ne propune volumul „Călătorii prin izolare”, o carte racordată la situația mondială actuală, care ne poartă, între Ziua Păcălelii și Ziua Muncii, pe diverse meleaguri, cu ajutorul amintirilor personale și al gastronomiei. Deși știam că a mai scris cărți de călătorie, personal nu mai citisem de Bogdan Teodorescu decât un volum aparent istoric, dar în realitate mai degrabă SF (care mi s-a părut excepțional!), „Dacic Parc”.

„Călătorii prin izolare” – jurnal culinar și de călătorie… din confortul casei

Bogdan Teodorescu a găsit o formulă interesantă pentru acest volum de pandemie, și anume, l-a transformat într-un soi de calendar, în care a completat zilnic câte o poveste de prin călătoriile lui din trecut la nivel internațional, alături de diverse detalii din 2020, pe care le-a grupat în mai multe categorii: citatul zilei, una-două știri despre coronavirus, ce a primit pe WhatsApp de la prieteni, informația zilei și câte o replică dintr-un film.

Dacă tot stau în casă, dacă tot mă pierd în vocile din spațiul public care în diverse tonalități îmi anunță Apocalipsa sau, măcar, probabilitatea ei, de ce să nu fac ce face orice copil închis în casă. Să-mi amintesc lucruri frumoase și să visez la timpuri mai bune.

Astfel, suntem purtați de la 1 aprilie până la 1 mai prin diverse zone din Mexic, SUA, Cuba, Irlanda, Sri Lanka, Scoția, Turcia, China, Slovacia și multe altele, autorul povestindu-ne nu doar întâmplări din călătoriile întreprinse, ci prezentându-ne și câte un fragment din istoria locurilor vizitate, precum și rețeta câte unui preparat specific fiecărei zone, cu care s-a delectat la masă. Cu această ocazie, mi-am adus aminte cu drag și dor de Slovacia și de bryndzove halusky, miniaturalele găluște cu brânză – pe care eu, ca vegetariană, le-am mâncat fără baconul prăjit pe deasupra, dar tot au fost super delicioase. 🙂 Și, da, cartea m-a făcut să mă gândesc în general la vacanțele mele trecute, precum și la cele anulate de anul acesta și să mă întreb cum va arăta viitorul călătoriilor noastre, ale tuturor.

Deși volumul păstrează în general un ton senin, destins și pe alocuri amuzant, cea mai veselă parte mi s-a părut introducerea acelor glume primite pe WhatsApp de la prieteni, gen „Potrivit celor mai recente cercetări ale oamenilor de știință din întreaga lume referitor la COVID-19, dacă ai noroc, scapi” sau „România va lupta împotriva coronavirusului până pe 22 august. Dacă nu învinge, pe 23 august va întoarce armele și va lupta alături de coronavirus”. 🙂

Bogdan Teodorescu știe să povestească frumos, așa că, dacă vă place să citiți jurnale de călătorie și eventual vreți să vă inspirați pentru viitoarele vacanțe sau dacă vreți să păstrați în bibliotecă o minicronică simpatică din această perioadă bulversantă a istoriei omenirii, citiți cu încredere „Călătorii prin izolare”. Volumul se găsește pe site-ul Tritonic, la preț redus.

Share