Seria „Gemini” – Monica Ramirez

Deși cele trei volume ale seriei Gemini, scrisă de Monica Ramirez, au apărut pe piață acum doi ani, iar autoarea mi le-a oferit pentru recenzie toamna trecută, abia acum le-a venit rândul la citit și povestit despre ele. Așa că vi le prezint, iar voi decideți dacă merită să le abordați sau nu.

Toate cele trei romane care fac parte din seria Gemini – „Gemini”, „Rogue” și „Ops Files: Intelligenex” – sunt thriller/romance, adică au la bază aceeași rețetă pe care cititorii Monicăi Ramirez deja o cunosc și care implică spionaj la nivel internațional, comploturi politice de cea mai înaltă clasă și povești de iubire ca în… cărți sau ca în filme, în care un el și o ea (agent secret-victimă sau agent secret-agent secret) se îndrăgostesc fulgerător pe fundalul unor evenimente catastrofale.

În primul volum, „Gemini”, Jadyn, avocat de meserie și altfel o tânără frumoasă, deșteaptă, fiică ascultătoare a unui diplomat libanez și a unei mame americane, este răpită în timpul unui atac asupra ambasadei SUA din Beirut. Jadyn este salvată de o echipă condusă de Owen, un agent super bine pregătit în meseria lui, parte a forțelor SEAL; evident, între cei doi este o atracție fulgerătoare, care va umple niște pagini de dorințe reprimate și apoi de scene de sex toride.

Acum că le-am făcut atente și pe cititoarele de 20 și ceva de ani (căci, pe când eram de vârsta lor, și eu eram încântată de astfel de narațiuni), adaug că, personal, mai mult decât povestea celor doi, am apreciat, ca de fiecare dată când citesc ceva de Monica Ramirez, complexitatea narațiunii și felul în care autoarea își croiește povestea, decorurile, personajele și interacțiunile. De asemenea, faptul că romanele ei sunt fundamentate pe realități ale prezentului, în care se integrează istorii ale unor țări, populații și probleme specifice unor zone ale lumii greu încercate de conflicte: în acest volum, de exemplu, misiunile agenților, la care dă o mână de ajutor și civila Jadyn, ne poartă într-un puzzle plin de adrenalină prin Liban, Irak și Siria.

În al doilea volum, „Rogue”, președintele Federației Ruse, Aleksandr Rodin (observați asocierea numelui demnitarului cu Rodina, cuvântul care desemnează patria rusă), nostalgic după fosta URSS, plănuiește să destabilizeze eternul dușman, SUA, așa că lansează zvonul că vrea să-l asasineze pe președintele american William Powell. În momentul în care surse de la Kremlin trimit informația spre Powell, președintele american dă el însuși ordin ca Rodin să fie ucis.

Agentul trimis să-l asasineze pe Rodin este Vaughn Graham (un personaj pe care îl veți recunoaște din primul volum), fost CIA, care, dacă va da greș, trebuie să facă în așa fel încât firul operațiunii să nu ducă înapoi spre Powell. SUA intenționează ca după moartea lui Rodin să sprijine la alegeri un candidat pro-occidental. Acesta, însă, este ucis înainte ca operațiunea să ia avânt… Iar Vaughn se pomenește aliat, în cursa spre rezolvarea misiunii (care ne poartă prin Washington, Moscova, Londra, o insulă din Hawaii etc.) cu doi agenți secreți ruși, dintre care unul este o femeie – evident, frumoasă, deșteaptă și amețitoare – care îi sucește mințile, pe nume Lana Alexeev (cred că aici e o mică eroare, dacă agenta era rusoaică adevărată, probabil că o chema Alexeeva).

Al treilea volum, „Ops Files: Intelligenex”, îl aduce în prim plan pe Quinn Altman, un agent Mossad pe care, de asemenea, îl veți recunoaște din volumele anterioare. Aici, șase savanți iranieni sunt uciși de doi reprezentanți ai securității naționale după ce creează un ser special, numit Intelligenex, care poate crește 20 de puncte IQ-ul persoanei căreia i se administrează (cam ca drogul pe care îl lua Bradley Cooper în „Limitless”): „procesul în sine face mai mult decât să crească IQ-ul unei persoane. E un fel de explozie letală cu efect întârziat, o armă bilogică cu potențial de personalizare în funcție de ADN-ul pacientului”.

Serul urmează a fi folosit pentru anihilarea dușmanilor Iranului, mai ales a israelienilor, așa cum ne lămurim destul de repede, când medicul personal al premierului israelian este somat de iranieni să livreze o mostră din ADN-ul acestuia (și aici am dat de o mică eroare – ce vreți, îmi place să vânez greșeli prin cărți 😀 – și anume că doctorul privește pe geamul locuinței lui din Tel Aviv și vede Marea Galileei. Din Tel Aviv, în realitate, nu vezi pe geam decât Marea Mediterană.)

În acest timp, Quinn este arestat pe teritoriul SUA, pentru presupusa ucidere a fratelui, tatălui și mamei sale vitrege (anchetatorii susțin că ar fi comis crima pentru a-i rămâne lui cele 10 milioane de dolari ale tatălui). Înscenarea, însă, pare să aibă legătură nu atât cu Quinn, cât cu faptul că tatăl și fratele lui, care activau în domeniul afacerilor farmaceutice, ar fi amenințat cumva vreun interes comercial legat de, ați ghicit, faimosul ser misterios. Evadat din închisoare cu ajutorul colegilor de la Mossad, Quinn se aliază cu Stephanie, fosta logodnică a fratelui său în încercarea de a-și dovedi nevinovăția, a salva viețile amândurora și a face lumină în jurul serului Intelligenex și a utilizării lui (în timp ce se luptă cu atracția pe care încep s-o simtă unul față de altul).

Acest ultim volum mi-a plăcut cel mai mult, și pentru că subiectul este bazat pe lumea fascinantă a cercetărilor medicale, dar și pentru că accentul n-a mai fost atât de pregnant pe povestea de dragoste, care aici mi s-a mai subtilă și mai conectată la realitate decât cele din primele două volume. Adică „Ops Files: Intelligenex” a fost mai mult thriller, decât romance, ceea ce în ochii mei i-a crescut cota față de primele două.

Cele trei cărți ale seriei se găsesc pe site-ul Editurii Tritonic, la preț redus.

Share