„John Rain. Prima misiune în Tokio” – Barry Eisler

Printre ultimele apariții editoriale la Meteor Press se numără și romanul „John Rain. Prima Misiune In Tokio”, de Barry Eisler, inclus în colecția Beletristică.

Cu trei ani în urmă am citit primul volum avându-l în centru pe John Rain, „Asasinul din Tokio. Țintele”. Mi-a plăcut din prima acest antierou, fost luptător în Vietnam și colaborator CIA, un individ bine antrenat în diverse tehnici, care primea misiuni implicând uciderea unor persoane importante, corupte și vicioase până în măduva oaselor; cu alte cuvinte, un individ care comitea crimă după crimă (din punct de vedere legal fiind, deci, pasibil de mulți ani de închisoare), în sprijinul cetățenilor (din punct de vedere moral fiind, deci, un izvor de fapte bune).

„John Rain. Prima misiune în Tokio”, o poveste cu violență și candoare

Mi-a plăcut foarte mult această nouă traducere în colecția de Belestristică a Editurii Meteor Press, nu doar pentru stilul scriitoricesc al lui Barry Eisler, pe care deja îl știam, ci și pentru subiectul în sine, pentru construcția personajelor, pentru dialogurile excelente și pentru sentimentele pe care le induce cititorului.

„John Rain. Prima misiune în Tokio” este, în esență, povestea devenirii lui John Rain (pe numele japonez Junichi Fujiwara) ca asasin de legendă. Dacă în celelalte romane el este deja un adult cu experiență de viață și cu multe misiuni la activ, în acest volum aflăm cum a început totul, cum a comis primul asasinat, cum învăța din mers din greșeli, cum se maturiza treptat.

Mă bazam pe intuiție, pe instincte și pe reflexele tinereții. Adevăratele abilități dure pe care le folosesc împotriva țintelor au sosit mai târziu. Iar dobândirea lor aproape că m-a omorât.

Suntem trimiși înapoi în timp în Japonia anilor 1970, când Jun/John era un tânăr de 20 de ani, care rămăsese de curând orfan, după ce o pierduse și pe mama lui, originară din SUA. Pe tatăl său, de origine japoneză, aflăm că îl pierduse încă din copilărie. Faptul că originile lui erau amestecate nu-l făcuseră un copil popular în nici una dintre țări, așa că în cele din urmă abandonase școala, se înrolase și luptase în războiul din Vietnam, apoi devenise curier pentru CIA în Tokio.

În prezentul romanului, în urma unei împrejurări nefericite, John intră în atenția mafiei japoneze, Yakuza. Pentru a scăpa cu viață, colaborează cu agentul său de caz de la CIA pentru a-l ucide pe capul clanului mafiot și pe alți câțiva, însă, după câteva astfel de asasinate efectuate în moduri ingenioase, John începe să se întrebe dacă lucrurile pe care le trăiește sunt chiar ceea ce par sau există detalii care îi scapă. Între timp, se îndrăgostește cu toată forța vârstei de Sayaka, o tânără recepționeră aflată în scaunul cu rotile în urma unui accident, căreia evită să îi dea prea multe informații despre „profesia” lui. Această viață dublă începe să se destrame când John înțelege că a fost manevrat cu abilitate de persoane pe care nu le-a luat în calcul, iar când viața Sayakai este amenințată el trebuie să ia o decizie care îl va urmări toată viața.

Intensitatea misiunilor în care cititorul pornește alături de John – pe care nu-l poate privi decât cu admirație și, uneori, compasiune pentru situația în care se află -, puritatea iubirii pe care John și Sayaka o trăiesc, introspecțiile tânărului, alegerile sfâșietoare pe care trebuie să le facă și, nu în ultimul rând, umorul subtil, care se potrivește perfect în fiecare scenă pe care o îmbracă, fie ea și una dramatică, fac din romanul „John Rain. Prima misiune în Tokio” o lectură savuroasă și pe alocuri copleșitoare, mai ales spre final, o lectură care îl desprinde pe cititor din lumea lui și îl implică total în acțiunea cărții.

Și dacă n-ați mai citit nimic de Barry Eisler, și dacă nu sunteți fani ai genului thriller, vă recomand cu drag acest roman extrem de bine scris, fie și numai pentru senzațiile pe care le veți încerca citind. „John Rain. Prima misiune în Tokio” se găsește pe site-ul Meteor Press, la preț redus.

Share