„Don’t Take Them for Granted” documentează lupta medicilor împotriva noului coronavirus

Proiectul „Don’t Take Them for Granted”, prezentat online în cadrul festivalului UNFINISHED, devine o instalație publică deschisă între 9 și 23 octombrie, în Piața George Enescu din București.

„Don’t Take Them for Granted” este un proiect public inițiat de comunitatea UNFINISHED, alcătuit din imagini și texte realizate de artiștii Cristian Movilă și Capucine Gros, în perioada martie – august 2020. Fotografiile și textele documentează peste 70 de ore din lupta împotriva coronavirusului care provoacă boala COVID-19, surprinse chiar în inima secțiilor de terapie intensivă (ATI) ale principalelor spitale publice din București: Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Militar ROL 2 și Spitalul Universitar de Urgență.

Cu un voice over al actorului Benedict Cumberbatch și cu videouri auxiliare prezentate de Alfredo Jaar, proiectul reprezintă un apel colectiv de recunoaștere a efortului depus de cei din linia întâi, în speță a cadrelor medicale din România, o forță de muncă nerecunoscută a pandemiei și invizibilă în spațiul public.

„Am ales să montăm instalația într-o piață publică pentru a aduce realitatea din spatele porților medicale în mijlocul societății și pentru a încuraja oamenii să aibă această conversație și să conștientizeze că doar având grijă unul de celălalt putem trece peste asta.” Cristian Movilă

Dincolo de acest gest, „Don’t Take Them for Granted” își propune să creeze punți între personalul medical și restul societății. Contrar izolării și distanțării fizice impuse de această criză, proiectul conectează oamenii folosind cele mai puternice și directe legături: relațiile de familie.

Artista Capucine Gros a detaliat: „De exemplu, a aminti că suntem cu toții copilul cuiva, este o idee simplă și accesibilă. Dar, la un nivel mult mai profund, ne face să-i vedem pe toți ceilalți ca pe o rețea invizibilă interdependentă, și nu ca pe niște indivizi solitari. În astfel de timpuri, avem nevoie de empatie, solidaritate și de o înțelegere reală a ceea ce poate însemna puterea unei comunități.”

Timp de două săptămâni, începând cu 9 octombrie 2020, instalația rămâne deschisă publicului în Piața George Enescu din București, iar proiecțiile au loc de la ora 11:00 până la miezul nopții. Accesul este gratuit, însă instalația se poate vizita doar în condițiile de distanțare impuse de COVID-19. De asemenea, proiectul se poate vedea și pe site-ul notforgranted.org.

Share