S-au decernat premiile Constantin Brâncoveanu 2020. Gala va fi disponibilă online

Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu, care reunea anual sute de participanți, a fost înregistrată anul acesta și va putea fi vizionată la tv și pe Facebook.

Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale din România, organizat de Fundația Alexandrion, s-a desfășurat anul acesta într-un format nou care va permite unui public extins să vizioneze gala atât pe micul ecran, cât și online, în confortul și siguranța propriei locuințe.

Evenimentul, care a fost prezentat de jurnalista Teodora Tompea, va putea fi vizionat pe postul B1 TV sâmbătă, 28 noiembrie, începând cu ora 19:00 și, ulterior, și pe canalul de Facebook al Fundației Alexandrion.

Juriul Galei a făcut nominalizări în nouă domenii: teatru, artă, medicină, film, istorie, literatură, arhitectură, muzică și economie, iar premiile au fost decernate la Muzeul Național de Artă al României, în Sufrageria Regală.

Laureații ediției din 2020 ai Galei sunt:

  • teatru – Emil Boroghină (premiul pentru întreaga carieră)
  • artă – Aurel Vlad (premiul pentru întreaga carieră)
  • medicină – Prof. Dr. Dinu Antonescu (premiul pentru întreaga carieră)
  • istorie – Elena Dragomir (premiul pentru cartea Opoziția din interior)
  • film – Răzvan Vasilescu (premiul pentru întreaga carieră)
  • economie – Victor Axenciuc (premiul pentru vol. 2 al lucrării 1860 – 2010, Serii statistici seculare)
  • literatură – Mircea Bradu (premiul pentru întreaga carieră)
  • arhitectură – Prof. Dr. Arh. Adrian Spirescu (premiul pentru lucrări recente)
  • muzică – Mariana Nicolesco (premiul pentru întreaga carieră).

Juriul premiilor Constantin Brâncoveanu a fost format anul acesta din Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu – chirurg, Sorina Goia – muzicolog, Magda Mihăilescu – critic de film, Prof. Dr. Constantin Corneanu – istoric, Acad. Dumitru Radu Popescu, Prof. Univ. Arh. Marian Moiceanu, Ștefan Râmniceanu – artist plastic, Dr. Valeriu Ioan-Franc – economist și Ludmila Patlanjoglu – critic de teatru. Juriul a fost prezidat de Acad. Răzvan Theodorescu- președinte, Acad. Dan Berindei- președinte de onoare și Prof. Univ. Dr. Andrei Marga – vicepreședinte.

Momentele muzicale din cadrul Galei au fost susținute de artiștii din ansamblul Violoncellissimo Octavian Lup, Ștefan Cazacu, Mircea Marian și Eleonora Bordânc. Ansamblul Violoncellissimo este unul dintre cele mai de succes ansambluri camerale românești, fondat acum aproape două decenii, la inițiativa Maestrului Marin Cazacu, mentorul a generații întregi de violonceliști, în care performează actuali și foști studenți ai Universității Naționale de Muzică din București.

În cadrul ediției 2020 a Galei premiilor Constantin Brâncoveanu i-a fost oferită distincția de onoare pentru merite deosebite Preafericitului Youssef Absi, Patriarhul Bisericii Greco – Catolice Melkite.

Mai multe informații despre Gala Constantin Brâncoveanu sunt disponibile pe www.fundația-alexandrion.ro.

Share