„Zilele culturii române la Berlin” demarează online în această seară

Proiectul „Zilele culturii române la Berlin”, inițiat de Fundația Constantin Silvestri și KunstRaumNiculescu-Berlin, se va desfășura online în perioada 25 noiembrie – 4 decembrie 2020.

Evenimentul, având sprijinul Ambasadei României în Republica Federală Germania, este organizat sub forma unui festival care are loc în preajma Zilei Naționale a României. „Zilele culturii române la Berlin” marchează și aniversarea a 100 de ani de la înființarea Societății Compozitorilor Români (1920), astăzi numită Uniunea Compozitorilor din România. Proiectul este de o importanță majoră pentru cultura română: demersul pe care George Enescu împreună cu alți compozitori români l-au făcut în anul 1920 a dus la nașterea unei școli naționale muzicale românești și la integrarea acesteia în contextul școlilor componistice europene.

Festivalul „Zilelor culturii române la Berlin”, ediția din 2020, include patru manifestări, desfășurate online, la care participă artiști, personalități ale lumii culturale din România și Germania, care vor susține conferințe, dezbateri, lansări de carte, concerte. Evenimentele vor fi transmise pe pagina de Facebook a KunstRaum Niculescu Berlin.

Program „Zilele culturii române la Berlin”

Programul festivalului cuprinde patru evenimente:

25 noiembrie 2020, ora 20:00 (România)
Conferință: „100 de ani de Muzică și Cultură Românească“

Festivalul „Zilele culturii române la Berlin” dorește ca prin evenimentul „100 de ani de Muzică și Cultură Românească” (foto sus) să se facă un excurs printre cele mai importante realizări culturale pe care artiștii și oamenii de cultură născuți pe teritoriul României le-au dat țării lor, dar și Europei. Rememorarea nu are ca scop doar înțelegerea locului pe care cultura română îl are în Fondul Cultural Universal, ci mai ales găsirea de noi soluții pentru propagarea actului cultural și muzical, într-o Europă globalizată, digitalizată dar și profund schimbată datorită pandemiei de COVID-19. Invitați pentru această discuție vor fi:

  • Emil Hurezeanu, scriitor, jurnalist, ambasador al României în Republica Federală Germania
  • Dan Dediu, compozitor și profesor universitar al Academiei de Muzică din București, rector al acestei instituții în perioada 2008-2016
  • Valentina Sandu Dediu, muzicolog și profesorului universitar, rectorul Colegiului Noua Europă, București
  • Ruxandra Demetrescu, profesor universitar, rector al Universității Naționale de Arte din București (2006-2012)
  • Cristian Niculescu, pianist – concertist, fondatorului spațiului cultural KunstRaumNiculescu la Berlin.
  • Iosif Ion Prunner, dirijor și pianist, directorul artistic al Filarmonicii „George Enescu”.

Conferința se va desfășura prin intermediul ZOOM:
https://us02web.zoom.us/j/3883027977?pwd=dEJnUVRhcHpyRGJhMTViOHJES3ErQT09
ID: 388 302 7977
cod: 1234
și pe pagina de Facebook a KunstRaum Niculescu Berlin.

Conferința se va încheia cu un recital de pian susținut de Cristian Niculescu.

28 noiembrie 2020, ora 20:00 (România)
Prezentare de carte: Mircea Cărtărescu – romanul „Solenoid“ și volumul de poeme „Nu striga niciodată după ajutor“

Mircea Cărtărescu, poetul și scriitorul român nominalizat pentru premiul Nobel, este cel mai cunoscut reprezentant al literaturii contemporane românești. Ce aduce nou această prezentare de carte este apariția, după 30 de ani, a unui nou volum de poeme, volum după care, așa cum însuși autorul său mărturisea, „tânjea de mult timp”. Pe lângă autor, la acest eveniment va participa scriitorul și traducătorul de origine română Ernest Wichner, director al Literaturhauses, Berlin (2003-2017). Puternic atașat țării în care s-a născut, Ernest Wichner este traducătorul în limba germană al celor mai importanți scriitori români contemporani: Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, Daniel Bănulescu etc. La eveniment va participa și actorul Sabin Țambrea, născut la Târgu Mureș dar emigrat la 4 ani, împreună cu familia. Pianistul Cristian Niculescu va fi gazda conferinței desfășurată în KunstRaum Niculescu Berlin.

2 decembrie 2020, ora 20:00 (România)
Concert „Maria Tănase și epoca interbelică“

Concertul va fi susținut de Oana Cătălina Chițu Trio: Oana Cătălina Chițu – voce, Diego Romero – chitară, Dejan Jovanovic – acordeon.

Oana Chițu este o cântăreață de origine română care, pe lângă talentul muzical și vocea inconfundabilă, depune de ani întregi o muncă de descoperire și de prezentare a formidabilului fond muzical interbelic românesc. Repertoriul său include în primul rând muzică din Bucureștiul anilor interbelici. Evenimentul muzical va fi întregit vizual de o expoziție sub titlul: „De la „Pasărea măiastră” a cântecului românesc la „Pasărea măiastră” a lui Constantin Brâncuși”. Expoziția, curatoriată de istoricul și istoricul de artă Cristina Enășescu, prezintă aspecte puțin cunoscute din viața cântăreței, viață care a făcut obiectul unei bogate bibliografii pe care curatoarea le folosește respectând toate regulile unei astfel de prezentări. Pentru ca expoziția să devină interactivă, aceasta va fi prezentată pe plasmele aflate în sala de concert. Concertul și expoziția vor avea loc în KunstRaum Niculescu Berlin.

4 decembrie 2020, ora 20:00 (România)
Concert cameral

Acest eveniment dorește să-l omagieze pe marele nostru compozitor George Enescu, cel despre care Constantin Brăiloiu, creatorul Societății Compozitorilor Români (1920) spunea: „Prin Enescu, muzica românească se va ridica la universalitate”. Concertul cameral desfășurat sub egida „Zilele culturii române la Berlin” va avea loc în același loc de cultură berlinez, KunstRaumNiculescu, și va avea în program lucrări de George Enescu și Maurice Ravel. Alegerea compozitorului Maurice Ravel nu este întâmplătoare și se datorează relației stânse pe care cei doi artiști au avut-o de-a lungul vieții lor. Înterpreții programului muzical cameral vor fi muzicieni români, dar și străini, puternic atașați de muzica românească, dar în special de marele compozitor Enescu: Stanislav Pronin și Elias Schödel – vioară, Mladen Somborac – violă, Radu Nagy – violoncel, Cristian Niculescu și Iosif Ion Prunner – pian.

În program:

George Enescu – Carillon Nocturne din Suita Pièces Impromptus op. 18 pentru pian;
Maurice Ravel – Tzigane pentru vioara și pian;
George Enescu Suita pentru pian la 4 mâini;
George Enescu – Trio Aubade;
George Enescu – Cvintet pentru 2 viori, violă, violoncel și pian.

Share