„colectiv”, Cel mai bun film documentar la Premiile Academiei Europene de Film

„colectiv”, documentarul regizat de Alexander Nanau, a câștigat Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film Documentar în cadrul celei de-a 33-a ediții a galei European Film Awards.

„colectiv” este primul documentar românesc câștigător la European Film Awards. În plus, este propunerea României la premiile OSCAR® 2021, secțiunea Cel mai bun lungmetraj internațional. Este pentru prima dată când un documentar este propunerea României în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film. În plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures și Participant, vor înscrie filmul și pentru secțiunea Cel mai bun film documentar.

„colectiv” a mai obținut titlul de cel mai bun documentar și în cadrul altor festivaluri internaționale de film, printre care „It’s All True”- Brazilia, „Hamptons International Film Festival”- SUA, „Docville”- Belgia, „DocAviv Film Festival”- Israel, „Zürich Film Festival”- Elveția și „Luxembourg Film festival”- Luxemburg.

„colectiv” a fost nominalizat alături de „Another Round” și „Corpus Cristi” și pentru distincția LUX Audience Film Award. LUX Prize a fost creat acum 13 de Parlamentul European pentru a susține difuzarea filmelor europene. Cele 3 filme finaliste vor fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale ale UE, astfel încât spectatorii din întreaga Europă să poată viziona filmele nominalizate. Până pe 28 aprilie, când va fi desemnat câștigătorul, publicul și deputații din Parlamentul European pot vor vota online, ambele voturi contând 50%.

„colectiv” a fost lansat în SUA pe 20 noiembrie de către Magnolia Pictures și Participant, în aceeași zi în care distribuitorul Dogwoof a lansat filmul în Marea Britanie și Irlanda. În plus, filmul a intrat în cinematografe și VOD în mai multe țări în această toamnă, printre care și Franța, Germania, Israel, Belgia, Olanda și Elveția. Filmul va fi disponibil în 20 de țări și prin intermediul HBO Europe. Distribuția în cinematografele din România a fost realizată de către Bad Unicorn.

„colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI – Elveția și YES Docu – Israel.

Alexander Nanau, laureat în 2020 al premiului „Robert și Anne Drew” pentru Excelență în documentar în cadrul DOC NYC este regizor și producător germano-român. A studiat regia la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB) și este deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, „Lumea văzută de Ion B.”, a câștigat, în 2010, premiul Emmy Internaţional la categoria „Arts Programming”, iar „Toto și surorile lui”, următorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015.

Share