„Star Trek: Enterprise”: primii ani ai Flotei Stelare

Cu o acțiune care se desfășoară cu 100 de ani înainte de seria originală din „Star Trek” (cea cu Cpt. Kirk și Spock), „Star Trek: Enterprise” surprinde primii ani ai Flotei Stelare și formarea Federației Planetelor, deci orice fan al „Star Trek”-ului creat de Gene Roddenberry ar trebui să o vadă.

Echipajul Star Trek Enterprise. Sursă foto: amazon.com

În toamna anului 2021, se vor împlini 20 de ani de când s-a lansat seria „Star Trek: Enterprise”. Deși nu a avut succesul celorlalte seriale din universul Star Trek, personal, cred că și acesta merită cu prisosință să fie văzut. Fie și numai pentru că ilustrează începuturile acestui univers impresionant, care a adunat legiuni de fani pretutindeni, dar nu numai.

Prima navă Enterprise pornită în explorarea spațiului

La aproximativ un secol de la primul contact făcut de rasa vulcanienilor cu pământenii (când Zefram Cochrane din Montana, SUA, inventatorul motorului cu propulsie warp, a întâmpinat primii reprezentanți ai Vulcanului), lucrurile stau în felul următor: un detașament de vulcanieni a rămas pe Pământ pentru a da o mână de ajutor la construirea navelor spațiale și pentru a instrui omenirea despre contactele cu alte civilizații din Univers.

Totuși, vulcanienii nu și-au împărtășit chiar toate cunoștințele cu pământenii, ceea ce a dus la multe fricțiuni între cele două rase și a generat o stare de neîncredere față de noii sosiți.

Acțiunea din „Star Trek: Enterprise”, desfășurată în secolul al XXII-lea, începe când căpitanul Jonathan Archer (interpretat de Scott Bakula) ia în primire chiar prima navă Enterprise (NX-01), care se deplasa cu viteză maximă warp 5, și pornește să exploreze spațiul, ignorând insistențele vulcanienilor de a mai aștepta o vreme.

De-a lungul celor patru sezoane, îl vedem pe Archer și echipa lui cum, după ce pornesc în prima misiune de explorare, au parte de tot felul de aventuri care îi aduc nu de puține ori chiar în fața morții.

Fie că stabilesc primul contact cu diverse specii, fie că pășesc pentru prima oară pe planete îndepărtate unde întâlnesc fenomene stranii, fie că luptă împotriva unei specii care construiește o armă pentru a distruge umanitatea, Archer și subalternii lui sunt conduși de ideea de pace, de dreptate și de evitarea conflictelor.

Însă, după primele două sezoane, în care explorarea este principalul scop, cel de-al treilea este dominat de tensiune, lupte și compromisuri pe care nimeni nu le dorește, dar care sunt necesare și tot așa începe și cel de-al patrulea. Care însă, se continuă într-o manieră ceva mai relaxată, deși are și episoade de o violență extremă, precum cele în care se închipuie o lume „pe dos”.

„Star Trek: Enterprise”: orice început e greu

Deosebirile între „Star Trek: Enterprise” și restul seriilor din familia Star Trek sunt multe. Dacă în seria originală sau în TNG regulile de pe o navă erau clare, la fel și cele care se impuneau la contactele cu alte civilizații, în „Enterprise” e un fel de haos, care nu strică însă din plăcerea vizionării.

Archer apare mult mai deschis decât Picard, de exemplu, mult mai apropiat de echipajul său, este un fel de frate mai mare sau de prieten pentru ofițerii superiori. De asemenea, se implică în tot felul de acțiuni pe care un căpitan al viitorului nici nu le-ar fi conceput (îl găsești ba conducând o echipă de securitate când apar intruși pe navă, ba coordonând echipe de salvare pe suprafața unor planete, ba sudând o conductă defectă, ba luând micul dejun cu pilotul etc).

În plus, protocoalele pentru contactele cu alte specii sunt foarte vagi, din care cauză echipajul se confruntă nu de puține ori cu surprize neplăcute sau cu situații în care orice hotărâre ar fi luată, nu va ieși nimic bun din ea.

Spre finalul serialului, însă, începe să se vadă necesitatea unor regulamente bătute în cuie, precum și necesitatea unei alianțe între mai multe planete, atât pentru ajutor reciproc cât și pentru eventuala apărare împotriva unor specii războinice, pentru care pacea și armonia sunt doar două cuvinte folosite de caracterele slabe.

Sigur că după ce ai văzut „Star Trek: The Original Series”, „Star Trek: Voyager” sau „Star Trek: The Next Generation” (care a avut cel mai mare succes dintre toate), anumite situații din „Enterprise” par de multe ori aproape ridicole, cum ar fi de exemplu faptul că echipajul se temea să folosească teleportorul și se deplasa de fiecare dată cu ajutorul navetelor. 🙂

Însă fanii seriilor nu trebuie să uite timpul în care se desfășura acțiunea (și anume primii ani ai Flotei Stelare) și să țină cont de faptul că atunci se puneau bazele pentru ceea ce avea să ajungă mai târziu Flota și, la un nivel mai mare, Federația.

Unde se poate vedea „Star Trek: Enterprise”?

„Star Trek: Enterprise” a durat din 2001 până în 2005 și a câștigat, printre altele, patru premii Emmy și un ASCAP Award. Din distribuție au mai făcut parte, alături de Scott Bakula, și John Billingsley („2012”, „The Man from Earth”) și Jolene Blalock („Starship Troopers 3: Marauder”, „Jason and the Argonauts”). Poate fi văzut pe Netflix, alături de apoape toate celelalte din restul seriilor Star Trek.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *