Personaje istorice controversate se dezvăluie la Meteor Press

O istorie romanțată poate atrage mai ușor cititorii spre a descoperi personaje istorice faimoase sau care au avut roluri secundare, dar cruciale.

O carte nou apărută la Editura Meteor Press și o alta în curs de apariție. Istorii romanțate ale unor personaje istorice. Este vorba despre volumele „O femeie lipsită de importanță” de Sonia Purnell și „O viață secretă. Colonelul Kuklinski, trădător sau patriot” de Benjamin Weiser.

Personaje istorice controversate: Virginia Hall

Volumul „O femeie lipsită de importanță” de Sonia Purnell este câștigător al premiului Plutarh pe 2020 pentru cea mai bună biografie a anului. Cartea a fost aleasă, nu întâmplător, drept cea mai bună carte a anului de către Amazon, New York Times, The Times of London etc.

Despre carte se poate spune că reînvie niște vremuri tulburi, încrâncenate, de mult timp apuse, din al Doilea Război Mondial. În timp ce ne face părtași la viața și personalitatea uluitoare ale unei eroine deseori subapreciate, discriminate, marginalizate și neînțelese.

La începutul secolului trecut a trăit o oarecare Virginia Hall, o tânără rebelă și independentă dintr-o familie înstărită din Baltimore. Tânăra a trecut oceanul în Europa, pentru a studia și a face ulterior carieră într-un domeniu deosebit. Un domeniu în care pe atunci femeile nu erau deloc binevenite, și anume în spionajul.

A devenit în timp, din pricina intenselor sale activități subversive, de sabotare a inamicului, cea mai vânată spioană a Aliaților de către Abwehr și Gestapo. Era numită „Doamna șchioapă”, pentru că avea proteză la un picior, pierdut în urma unui nefericit accident de vânătoare.

În mod miraculous, femeia scapă de nenumărate ori de moarte. Și își continuă cariera de agentă și după Război, cu la fel de multă tenacitate și inițiativă. Însă moare aproape uitată chiar de cei pentru care lucrase atâția ani.

Povestea ei captivează prin originalitate și prin întâmplările extraordinare pe care le cuprinde. Dar mai ales prin personalitatea unei femei speciale, care a știut să înfrângă toate obstacolele care-i stăteau în cale cu un curaj, o tenacitate și o rezistență de fier.

În curs de apariție: „O viață secretă. Colonelul Kuklinski, trădător sau patriot” de Benjamin Weiser

În a doua jumătate a lunii februarie, va apărea tot la Meteor Press volumul „O viață secretă. Colonelul Kuklinski, trădător sau patriot” de Benjamin Weiser, în traducerea lui Dan Mihai Pavelescu.

Născut în 1930 într-o familie de muncitori polonezi, Kuklinski și-a pierdut tatăl în timpul războiului. Acesta a murit într-un lagăr de concentrare nazist, după ce a fost arestat și torturat de Gestapo. Când războiul s-a încheiat, tânărul Kuklinski s-a alăturat armatei.

Primele îndoieli față de regimul comunist și forțele sale armate au apărut în timpul implicării Poloniei în invazia sovietică din Cehoslovacia din 1968. Patriot polonez înflăcărat, el s-a îngrijorat că aceeași soartă ar putea să cadă într-o bună zi asupra țării sale.

În august 1972, el a trimis din RFG, unde era în concediu, o scrisoare către ambasada SUA din Bonn și a organizat o întâlnire secretă. De la început, Kuklinski a lămurit că deplângea dominația sovietică a Poloniei. În plus, considera că țara sa era de partea greșită a Războiului Rece.

În următorii nouă ani, Kuklinski – nume de cod „Jack Strong” – a avansat rapid în Ministerul Apărării polonez. Pe de o parte, acționa ca legătură cu Moscova și contribuia la pregătirea pentru un „război fierbinte” cu Occidentul. Pe de altă parte, le transmitea agenților CIA informații neprețuite. Potrivit directorului CIA de atunci, nimeni n-a mai provocat atâtea daune cauzei comuniste în timpul Războiului Rece.

Volumul care se citește aproape ca un roman face un portret de excepție al acestui personaj istoric care a dus o viață dublă, plină de pericole, aventuri și tragedii.

Share