Concert dedicat lui Beethoven, la radio și pe internet

Radio România Cultural şi Radio România Muzical vă invită la concert vineri, 5 februarie, la ora 19:00, fie pe frecvențele radio, fie în streaming live pe Internet.

Concert

Programul evenimentului este dedicat în întregime lui Beethoven. Concertul poate fi ascultat la radio sau urmărit pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. Sau pe paginile de FACEBOOK Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical. Orchestra Națională Radio va fi dirijată de Cristian Mandeal.

În aproape 50 de ani de activitate, Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, ducându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele, a dirijat opera „Oedipe” în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh, 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005).

Concert online dedicat muzicii lui Beethoven

Știați că Beethoven a compus un balet? Este mai puțin cunoscut faptul că faimosul compozitor, de la a cărui naștere s-au împlinit anul trecut 250 de ani, a creat – pe lângă cele nouă simfonii ale sale și multe alte lucrări – și un singur balet întreg: „Creaturile lui Prometeu”.

Premiera a avut loc în 1801 la Burgtheater (Viena) și s-a bucurat de 28 de reprezentații ale poveștii mitologice. La New York, baletul a fost reprezentat în 1808. A fost una dintre primele creații beethoveniene interpretate în versiune completă pe teritoriul SUA.

În concertul de la Sala Radio, veți asculta uvertura acestui balet, urmată de două romanțe semnate de Beethoven. Cu acest prilej, vă veți bucura de vioara lui Enescu în mâinile artistului Gabriel Croitoru. Violonistul a evoluat în compania unor orchestre importante din întreaga lume, printre care și London Royal Philharmonic.

Concertul se va încheia cu Simfonia a IV-a. Lucrarea a fost creată la rugămintea contelui Franz von Oppersdorf, care i-a propus lui Beethoven o sumă considerabilă pentru a crea o nouă simfonie. Ca toate creațiile sale, revoluționare în epocă, și aceasta a stârnit păreri extrem de contradictorii. Se apropie stilistic mai multe de primele două simfonii și există voci care spun că preferința celui care a comandat lucrarea pentru stilul lui Haydn a produs o oarecare „întoarcere în timp” în stilul beethovenian.

Share