„Blackbird”: poți muri cu inima împăcată?

Drama „Blackbird”, în regia lui Roger Michell, a intrat pe 19 februarie în cinematografele din România sub titlul „Cu inima împăcată”.

blackbird

„Cu inima împăcată” este un film despre alegeri dificile, relații complicate de familie și acceptarea unor decizii greu de îndurat. Pelicula îi are în distribuție pe Susan Sarandon, Sam Neill, Kate Winslet și Mia Wasikowska și este nerecomandată persoanelor sub 15 ani.

Lily este o doamnă simpatică la vârsta a doua spre a treia, bolnavă în stadiu terminal. Ea are un soț, două fiice și un nepot, deci este bogată spiritual. Nici financiar se pare că nu stă prea rău: printre altele, are o casă pe plajă, într-un frumos decor izolat. Singura ei problemă este că se pregătește să își încheie viața. În acest context, membrii familiei enumerați mai sus, alături de partenerii de viață, plus cea mai bună prietenă a lui Lily, se adună la casa cu pricina pentru a petrece un ultim weekend împreună.

Acțiunea începe calm, cu reuniunea de familie, când toți încearcă să păstreze aparența normalității. Mai ales că Lily nu permite nimănui să fie trist și nici să o trateze cu milă. Însă, ca în multe familii, și în cea a lui Lily există conflicte, resentimente, regrete și secrete. Așa că atunci când cele două fiice, Jennifer și Anna, au păreri diferite despre moartea anunțată a mamei lor, norii de furtună încep să se adune. Iar când Jennifer vede un gest pe care nu-l înțelege, făcut de tatăl ei, se stârnește o adevărată furtună. Planul lui Lily de a muri cu inima împăcată pare să se năruie.

„Blackbird”, cum să alegi și să accepți moartea cu inima împăcată

„Blackbird” nu este un film care să se bazeze pe un scenariu complex, deci nu vă așteptați la cine știe ce pe partea aceasta. La fel, nu este nici un film extrem de dinamic. Coloana sonoră este minimalistă. Dar, cumva, nici nu are nevoie de mai mult.

Se pune accentul mai degrabă pe introducerea cinefilului în atmosfera ciudată a subiectului și pe simplitatea replicilor familiale. Precum și pe felul în care minunații actori din distribuție scot ce e mai bun din personajele pe care le interpretează. În definitiv, când mergi la o reuniune de familie, despre ce vorbești? Vrei o cafea sau un ceai ori ieșim să ne plimbăm pe plajă? Ce mâncăm la masa de prânz? Ai nevoie de ajutor cu tăiatul cartofilor? Așa și familia lui Lily, doar că ei au un subiect în plus, pe care încearcă să-l evite de dragul ei, dar care îi macină pe fiecare în mod diferit.

„Cu inima împăcată” este, practic, o poveste despre o familie oarecare pusă în fața unor circumstanțe aparte. Despre cum faci să te împaci cu faptul că soția ta (respectiv mama sau bunica) e pe moarte și că va muri a doua zi. Despre cum încerci să te înțelegi cu o soră cu care nu ai nimic în comun. Despre cum să accepți anumite relații controversate din familie, despre care nu aveai habar.

„Blackbird”, remake al filmului danez din 2014, „Silent Heart”, este un film la care te duci, vorba titlului, cu inima împăcată, știind oarecum la ce să te aștepți, și anume la faptul că o să fie ceva emoționant. Însă reziști cu bine pe durata desfășurării acțiunii. O admiri pe Lily, care este un spirit liber și care a trăit așa cum și-a dorit. Are curaj, are umor și este decisă. O admiri pentru că este o femeie care și-a educat fiicele să fie puternice (că sunt sau nu, rămâne de dezbătut) și care este și genul de bunică foarte cool.

Și abia spre final te pomenești cu ochii umezi. Pentru că, așa cum facem noi oamenii, începi să te pui în locul personajelor. Și să te gândești, de exemplu, la cum ar fi să fii chiar tu Lily. Sau să fii una dintre fiicele lui Lily și să te acomodezi cu dispariția ei calculată.

Personal, mi s-a părut că personajul central nu e atât Lily, cât fiica ei cea mare, Jennifer. Cumva, moartea iminentă a mamei, deși prezentă ca idee permananent, este lăsată de multe ori în planul al doilea. În primul plan pare să fie imaginea rațională, încordată și intransigentă a fiicei. Lucrurile care i se dezvăluie în acest weekend lui Jennifer. Relațiile în care se află ea cu fiecare membru al familiei și felul în care acestea se schimbă și o schimbă.

Și vouă vă era dor de evenimente culturale? Dacă da și vreți să vedeți „Blackbird” („Cu inima împăcată”), filmul rulează în București și în țară la Happy Cinema.

 

Share