„Nopți albastre” de Joan Didion, o nouă traducere la Pandora M

Editura Pandora M anunță apariția unei noi traduceri din opera lui Joan Didion: volumul „Nopți albastre”, în colecția Anansi. World Fiction.

nopți albastre

Cartea „Nopți albastre” a fost publicată de Joan Didion la șase ani de la apariția bestsellerului mondial „Anul gândirii magice”, o carte-cult în întreaga lume și una dintre cele mai iubite volume publicate în traducere de Editura Pandora M.

„După publicarea volumului „Anul gândirii magice”, oamenii mă opreau în aeroporturi și îmi vorbeau despre decesele din familile lor. Era o vreme în care asta mi se părea perfect normal. Dar vine un moment în care vrei să fii singur, în care parcă nu vrei să împărtășești chiar totul tuturor. Pe de altă parte, dacă este să ne gândim, asta înseamnă să fii scriitor: să împărtășești”, mărturisea Joan Didion într-un interviu pentru The New Yorker.

În „Nopți albastre”, o nouă carte-cult menită să exorcizeze singurătatea şi suferința, Joan Didion împărtășește din nou din experiența sa. Scriitoarea încearcă să asimileze și să se împace cu moartea prematură a propriei fiice, Quintana, eveniment survenit la foarte scurt timp de la moartea soțului ei, tatăl fetei.

Văzut și ca un text-companion pentru „Anul gândirii magice”, „Nopți albastre” este mult mai mult de atât. Didion așază moartea fiicei în contextul propriei îmbătrâniri, în cel al morții soțului, și încearcă să conjure spiritul celei dragi prin punerea în scenă a unui amalgam de amintiri, de frânturi de memorie. Rezultatul nu este însă obținerea unei înțelepciuni sobre, ci din contră, o răscolitoare meditație asupra fragilității ființei umane.

Cartea poate fi găsită în librăriile fizice din întreaga țară, precum și online.

Joan Didion a fost căsătorită cu John Gregory Dunne, romancier, scenarist și critic literar american. Începând din 2019, în rețeaua Netflix rulează documentarul „Joan Didion: The Center Will Not Hold”.  Regia este semnată de Griffin Dunne și produs de Annabelle Dunne, nepoții scriitoarei. Realizat în familie, filmul surprinde atât viața profesională, cât și pe cea personală a lui Joan. Documentarul o portretizează așa cum publicul nu a avut ocazia să o cunoască, într-un carusel al emoțiilor pe care îndrăgita autoare americană a știut mereu să le transforme în cei mai puternici aliați pentru literatura sa.

Share