„Game of Thrones”, the Iron Anniversary

Cu 10 ani în urmă, pe 17 aprilie 2011, la HBO rula primul episod din „Game of Thrones” – „Urzeala tronurilor”. Serialul a urcat rapid în preferințele telespectatorilor și a generat profituri de 2,2 miliarde de dolari.

game of thrones
sursă: imdb.com

Cu 10 ani în urmă, am fost la petrecerea de lansare a serialului organizată de HBO într-un restaurant medieval pe nume Excalibur. Nu mai țin minte detaliile petrecerii, dar ce știu sigur este că acolo am primit un tricou cu celebrul tron din săbii, alături de primul volum din seria „Cântec de gheață și foc” de George R.R. Martin, care a stat la baza serialului. Tot la petrecere am văzut în avanpremieră primul episod din „Game of Thrones”.

După ce am rămas toți cu gura căscată ca la dentist, căci ne-am prins repede că nu e vorba doar de un alt serial cu regi, cavaleri, alianțe și războaie, probabil că nu doar eu am plecat acasă și le-am spus oamenilor „trebuie să vedeți noul serial de la HBO!!”.

Care era ideea principală? Mai multe familii de nobili luptă pentru putere în ținutul Westeros. Pe scurt, toată lumea vrea să fie rege. Sau, dacă nu se poate, măcar regină. Cât ei se războiesc, de după Zidul din Nord încep să vină ecouri cum că Umblătorii Albi conduși de Regele Nopții (adică niște morți vii) au revenit la „viață” și au de gând să șteargă de pe fața pământului omenirea. După nouă ani de vară, iarna cea lungă se apropie… Însă acest sinopsis nu cuprinde nici pe departe toată grozăvia care a fost acest serial: ce acțiune, ce desfășurare de forțe, ce intrigi, ce peisaje!

Fascinația „Game of Thrones”

Multe s-au întâmplat de-a lungul celor opt sezoane ale seriei în cele șapte regate ale Westeros-ului. Câte n-am văzut în „Game of Thrones”? Am văzut și ce nu voiam să vedem. 😀 Războaie pe viață și pe moarte, urzeli de palat, răzbunări, povești de iubire mai mult sau mai puțin convenționale, erotism sinistru, machism, feminism, morți neașteptate, întorsături incredibile de situație, personaje simpatice foc, personaje antipatice la culme, personaje onorabile, personaje vicioase, dragoni, giganți și câte și mai câte. N-am avut timp să ne plictisim.

De-a lungul seriei ne-am ales cu toții favoriții, deși, trebuie să recunoaștem, nu eram prea siguri că preferații noștri vor apuca și sezonul următor. Mai ales după ce l-am văzut pe bietul Ned Stark, ditamai lordul de Winterfell, decapitat în penultimul episod din primul sezon. Dacă ăsta, și-a spus toată lumea care nu citise cartea, care părea unul dintre personajele importante, deja a murit, care va fi soarta altora?? Înseamnă că oricine poate să dispară cât ai pocni din degete!

Vorba unui actor, în cadrul interviurilor de la „Reuniunea Game of Thrones”, prezentată de Conan O’Brien: când vedeai că oamenii de la machiaj pregătesc un mulaj după capul tău, începeai să te gândești la ce era mai rău. 😀 Misterul s-a întins pe durata întregului serial – eram într-o ceață permanentă legat de cine va supraviețui și cine nu.

În ce mă privește, lordul Eddard Stark (Sean Bean) fusese unul dintre personejele mele preferate, pe care l-am pierdut prea repede. Un altul, însă, a fost Tyrion Lannister (interpretat cu măiestrie de Peter Dinklage), care a supraviețuit mult și bine. Deși parte a unei familii care mi-a displăcut din start, omulețul era cu totul altceva: inteligent, rebel, spiritual, citit, iscusit la vorbă și cu o inimă mare pusă în slujba dreptății.

Și Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), Mama Dragonilor, mi-a plăcut. A evoluat frumos ca personaj, de la fetița neștiutoare și supusă, aflată la mâna bărbaților din viața ei, la femeia puternică, decisă și lider de temut. Mă rog, în ultimul sezon, faimos pentru controversele create, a luat-o și ea complet pe câmpii, ca de altfel multe dintre personaje și acțiuni. Dar, până în acest sezon opt, am urmărit totul cu sufletul la gură. Și acum, la doi ani după ce serialul s-a terminat, încă mă mai pomenesc comentând în diverse situații cu replici precum „Winter is coming”, „Valar morghulis”, „Sleep is good and books are better” sau „There’s no cure for being a c*nt”. 🙂

„Urzeala tronurilor”, 10 ani de la primul episod

Acum, la ceas aniversar, sau the Iron Anniversary, puteți revedea serialul pe HBO GO. Sau, dacă v-ați încăpățânat să treceți peste „Game of Thrones” la vremea lui, îl puteți urmări acum pentru prima dată la foc continuu, nu câte un episod pe săptămână cum l-am văzut noi la vremea difuzării – până la urmă, cine nu iubește un maraton? 🙂 Pe lângă serialul tradus la noi cu numele „Urzeala tronurilor” găsiți tot acolo și documentare cu scene din culise, interviuri cu actorii și reuniunea din 2019, de la finalul seriei.

Iar dacă nu sunteți sub nicio formă amatori de seriale, atunci poate vă tentează cărțile lui George R.R. Martin care au reprezentat sursa de inspirație pentru „Game of Thrones”. La Editura Nemira găsiți pachetul de colecție la preț redus, care conține toate volumele apărute în seria Cântec de gheață și foc, în format paperback, și un afiș original.

Share