„Mör” – Johana Gustawsson

Volumul „Mör” de Johana Gustawsson este una dintre cele mai recente apariții în colecția Mystery & Thriller a Editurii Tritonic.

Mör

După „Block 46”, scriitoarea franceză devenită prin căsătorie suedeză și strămutată la Londra, revine cu „Mör”, al doilea thriller din seria Emily Roy și Alexis Castells. Fiecare volum polițist are nevoie de un detectiv bun sau de o echipă de doi, însă Emily și Alexis formează o echipă atipică: prima este profiler pentru Scotland Yard, a doua este scriitoare. Împreună cu adevărații detectivi și cu ajutorul neprețuit al unei studente la Drept penal, cele două pătrund de această dată în spatele unor cazuri ciudate, care par să se întindă pe mai mulți ani, care apar în Anglia și în Suedia.

„Mör”: crime, canibalism și relații de familie extravagante

În iulie 2015, un cadavru mutilat de femeie este descoperit pe malul lacului Torvsjön din Suedia. Victimei i-au fost tăiate mai multe bucăți din corp și anume sânii, fesele, șoldurile și o parte din carnea de pe coapse. Se pare că sunt cele mai fregade bucăți pe care vrei să le consumi dacă ești canibal. Apropo, „Mör” înseamnă fraged, cu referire la carne. În același timp, în Londra, o vedetă tv pornită spre studio dispare fără urmă. În urma ei rămân pe locul de parcare doar o pereche de teniși într-o pungă de congelator.

În august 1888, mai multe prostitutate din Londra sunt ucise rând pe rând de un criminal căruia nimeni nu-i dă de urmă și care devine cunoscut sub numele Jack Spintecătorul. O tânără care își pierde astfel unele cunoscute, deși ea nu este în rândurile lor la vremea aceea, rămâne cu traume. Mai ales când află că ucigașul a și mâncat puțin dintr-un rinichi al unei victime…

În februarie 1946, o fetiță din Falkenberg este agresată sexual de tatăl ei în mod repetet și închisă în pivniță de mama ei de fiecare dată. În martie 1980, câțiva copii crescuți din mila unei femei par să o ajute să ucidă anumite persoane indezirabile. În iunie 1988, o fată omoară o altă fată, cu gând să i-o ducă acasă mamei adoptive… pentru a o găti.

… e datoria tuturor să aibă grijă de familie. Pentru a o proteja de mame degenerate și curve depravate, pentru a le împiedica să se mai reproducă. Prin urmare, era necesar să le ștergi complet de pe fața pământului și să nu-i permiți țărânei să se sature cu rămășițele lor. Trebuia să te hrănești cu ele, aducându-le înapoi la esența lor originală: carnea pe care o mesteci, o înghiți și o digeri.

Cum sunt conectate aceste întâmplări și personaje? N-o să vă spun eu, veți citi voi. 🙂 Ce pot să vă spun este că „Mör” este o carte antrenantă, care te face să vrei să înaintezi mai repede cu lectura pentru a desluși misterul din spatele crimelor și din mințile criminalilor. Capitolele scurte, cu treceri dintr-un plan temporal în altul, cu salturi dintr-o țară în alta și de la o acțiune la alta consolidează senzația de evenimente desfășurate alert, care nu-ți dau voie să te plictisești.

Johana Gustawsson împletește în poveștile ei activități criminale și anchete detectivistice cu analiza unor probleme psihice grave, generate de evenimente tragice din viețile personajelor. Agresorii și victimele sunt cumva conectați prin felul în care trăiesc. Cu toții provin din medii viciate, disfuncționale, care îi conduc spre alegeri profund greșite și îi forțează să își lase în urmă umanitatea.

Recunosc, mi-ar fi plăcut și mai mult dacă autoarea ar fi intrat mai adânc în mințile criminalilor, dacă i-am fi observat pe aceștia acționând direct și dacă i-ar fi lăsat pe ei să își dea arama pe față. În schimb, motivațiile lor sunt prezentate mai mult din afară, prin interpretările altor personaje, prin „vocile” victimelor și presupozițiile anchetatorilor.

Chiar și așa, narațiunea este una care, chiar dacă nu te îngrozește, deși faptele relatate sunt abominabile, te prinde și te face curios.

Volumul „Mör” poate fi găsit pe site-ul editurii Tritonic, la preț redus.

Share