„Ultima vânătoare” – Jean-Christophe Grangé

O nouă recomandare de lectură vine astăzi spre voi de la Editura Crime Scene Press: romanul polițist „Ultima vânătoare”, de Jean-Christophe Grangé.

ultima vânătoare

Nu știu cum se face, dar în fiecare an îmi pică în mână câte un volum de Jean-Christophe Grangé, care a devenit unul dintre preferații mei în materie de thrillere. După răscolitorul roman „Tărâmul morților”, pe care l-am citit în 2019, și după fascinantul „Râuri de purpură”, citit în 2020, anul acesta a sosit timpul pentru „Ultima vânătoare”.

Romanul vine în continuarea celui de-al doilea menționat mai sus, avându-l drept erou tot pe versatul comisar francez Pierre Niémans. Acum, într-o nouă aventură polițienească pe viață și pe moarte, cu crime macabre, vânători misterioși, câini dintr-o rasă dispărută și o familie cu secrete murdare care datează de secole.

„Ultima vânătoare”, când vânatul și vânătorul nu sunt ce par a fi

Comisarul Pierre Niémans a trecut prin multe necazuri și e scos oarecum pe linie moartă. Așa că pare să se bucure când este trimis să ancheteze o crimă deosebită. O vânătoare pornită dintr-o pădure germană a continuat peste graniță, în Franța natală a comisarului, și s-a lăsat cu o victimă umană.

Moștenitorul unei familii germane de aristocrați, bogați și celebri, este găsit ucis într-o manieră sângeroasă. Mai precis, conform unui tip de vânătoare numit „pirsch”. Acesta presupune ca vânătorul să se apropie cât mai mult de un animal cât mai periculos și capabil să-l ucidă la rândul lui, după care să-l împuște cu un singur glonț și să-i pună în gură o crenguță înmuiată în propriul sânge. Apoi, animalului i se extrag organele interne și i se îngroapă. De asemenea, dacă se dorește păstrarea unui trofeu, vânatului i se taie capul.

Dar cine să-l fi ucis astfel pe tânărul nobil și om de afaceri? Să fie sora lui, alături de care conducea imperiul financiar al familiei? Să fie una dintre rudele care poate ar fi avut ceva de câștigat de pe urma morții lui? Să fie vreun fost angajat supărat sau vreun ecologist care protesta împotriva vânătorii? Pierre Niémans și partenera lui, mai tânăra Ivana Bogdanović, pleacă în Germania pentru a face lumină în acest caz împreună cu polițiștii locali. Ca o paranteză, polițista este vegană și împotriva uciderii animalelor.

Investigațiile îi poartă prin trecutul și prezentul familiei de aristocrați, scoțând la iveală o latură crudă și vicioasă a acestora. Descoperă că oamenii aveau o pasiune morbidă pentru vânătoare. În plus, o legătură cu o grupare criminală nazistă (alcătuită din scursuri ale societății și o rasă de câini creată special pentru a ucide). Și, nu în ultimul rând, un arbore genealogic bizar, din care, în mod suspect, pare să se „rupă” câte o ramură la fiecare generație.

Pe de o parte, controversatul comisar Niémans este convins că poate prinde urma criminalului. Dar instinctele sale par să nu mai fie ce au fost și să-l păcălească amarnic. În plus, vulnerabilitățile par să i se accentueze și să-l împiedice fizic să acționeze în momente cheie ale anchetei.

Pe de altă parte, Ivana, deși are momente în care se conectează greu la anchetă, pare să se îndrepte cu presupozițiile în direcția bună. Când cei doi sunt atacați în plină stradă și amenințați cu moartea dacă nu renunță la anchetă, polițiștii francezi devin mai îndârjiți decât oricând să afle adevărul.

Ce îmi place foarte mult la Jean-Christophe Grangé e că nu-și ridică în slăvi personajele principale. Nu își portretizează detectivii ca pe niște sfinți înconjurați de o aură de perfecțiune, care aduc dreptatea în lume. Polițiștii din romanele lui sunt oameni complicați, cu o latură întunecată. Da, excelează în meserie și vor să curețe lumea de cei care o terorizează. Dar în sinea lor se luptă cu un trecut plin de monstruozități și cu gânduri negre care le chinuie prezentul și le tulbură viitorul.

Pierre este terorizat de o amintire cu câini și este incapabil să aibă o relație romantică normală cu o femeie. Ivana este o personalitate singuratică și tulburată, cu o copilărie și o tinerețe marcată de violență și tragism. Asta nu-i face mai puțin simpatici ca personaje, însă, dimpotrivă. 🙂

Acestea fiind spuse, dacă vreți să citiți un roman bine scris, cu personaje puternice și o poveste pe cât de formidabilă, pe atât de atent construită, „Ultima vânătoare” n-o să vă dezamăgească. Romanul poate fi găsit pe site-ul editurii Crime Scene Press, la preț redus.

Share