„La Civil”, filmul unei cineaste născute în România, ajunge la Cannes

Cinematografia română, o prezență obișnuită în selecția oficială la Cannes odată cu noul val românesc, va fi reprezentată anul acesta de o cineastă a unei și mai noi generații de realizatori romani. „La Civil” de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea „Un Certain Regard”.

la civil

„La Civil” spune povestea lui Cielo, o mamă din Mexic care își caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Cum autoritățile nu reușesc să o ajute, Cielo ia lucrurile în propriile mâini și se transformă treptat din gospodină în activistă răzbunătoare. Pelicula a fost filmată în noiembrie-decembrie 2020 în Durango, Mexic, în timpul pandemiei de COVID-19. „La Civil” se bazează pe evenimente reale și este rezultatul mai multor ani de cercetări ample întreprinse de regizoare în colaborare cu scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario.

Filmul este o coproducție Belgia (Menuetto Film) România și Mexic, cu sprijinul Eurimages, având girul unor cineaști consacrați precum frații Dardenne (Les films du Fleuve, Belgia), Cristian Mungiu (Mobra Films, România) și Michel Franco (Teorema, Mexic).

Teodora Ana Mihai s-a născut la București în 1981 iar în 1989 s-a mutat cu părinții în Belgia. Și-a descoperit pasiunea pentru cinematografie în liceu la San Francisco, California, și a urmat cursurile Facultății de Film din New York. A început să lucreze în Belgia ca scenaristă și apoi ca asistentă de regie, în special pentru Frank Van Passel. Documentarul său „Waiting for August”, despre o familie de fete din Bacău care cresc singure în așteptarea părinților plecați la muncă în străinătate, a câștigat premii în peste zece țări și a fost nominalizat la Premiile Europene de Film.

„Sunt cu adevărat fericită de această selecție la Cannes. Sunt incredibil de recunoscătoare că a fost posibil să spun această poveste sfâșietoare a unor familii care și-au pierdut copiii din cauza cartelurilor (care persistă și în prezent). „La Civil” este un film despre o mamă puternică, care refuză să fie o victimă și se apără. Este motivată de o forță primordială pentru a-și găsi fiica cu orice preț. Este o poveste universală care va atinge pe toată lumea”, spune Teodora Ana Mihai.

Proiectul a fost dezvoltat în colaborare cu Cinéfondation (în cadrul festivalului de la Cannes) și Torino Film Lab. Principalul finanțator al filmului La Civil a fost Fondul Audiovizual din Flandra (VAF), cu sprijinul Centrului Cinematografic și Audiovizual Belgian, a Centrului Național al Cinematografiei (CNC) din România și a Eurimages – Fondul European de Sprijin pentru Cinema. Urban Distribution International (UDI) este agentul de vânzări al filmului.

„La Civil” va fi distribuit în România de Voodoo Films iar premiera este preconizată toamna aceasta în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, ediția a 12-a, care va avea loc între 22 și 31 octombrie.

Share