Titlu nou la Meteor Press: „Bunul doctor din Varșovia” de Elisabeth Gifford

Una dintre cărțile în curs de apariție la Editura Meteor Press, în colecția de Istorie, este volumul „Bunul doctor din Varșovia” de Elisabeth Gifford.

Pe numele său adevărat Henryk Goldszmit, Janusz Korczak (pseudonim de scriitor) s-a născut în 1879 ca fiu al unui avocat evreu bogat, care împreună cu soția sa frecventau deopotrivă prieteni polonezi și evrei în Varșovia de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Korczak a fost un pionier al bunăstării și psihologiei copilului. În tinerețea sa, la începutul secolului al XX-lea, el privise în jur și începuse să întrebe de ce erau nefericiți atâția copii.

Korczak i-a învățat pe copii și pe adulți să se trateze reciproc cu empatie. El era de acord să-i spună unui copil că era ocupat, cu scrisul sau cu cititul, ori că era pur și simplu obosit, așa încât copilul se putea eventual juca și singur pentru o vreme… totuși, rămânea permanent disponibil și la vedere pentru ajutor și confort, dacă ar fi fost nevoie.

El a înțeles că atunci când națiunile decid să nu aibă grijă de copii, civilizația este pe punctul de a se dezintegra, adică exact ce s-a întâmplat când Reichul nazist a decis să ucidă mii de copii în 1942, la Varșovia, în Polonia și în toată Europa. Nu poate exista un contrast mai mare decât această decizie teribilă, comparativ cu voința lui Korczak de a proteja drepturile și fericirea copiilor săi, până chiar în ultimul moment când i-a însoțit în lagărul morții.

Povestea doctorului Korczak, „Bunul doctor din Varșovia”, a cunoscut numeroase ecranizari de-a lungul timpului, probabil cea mai reușită fiind realizată în 1990 de Andrzej Wajda.

Share