„Zei străini” – Annamaria Alfieri

De la autoarea americană Annamaria Alfieri sosește la Editura Tritonic romanul de dragoste și aventuri „Zei străini”, intrat în colecția Cașmir.

zei straini

Nu este un secret că nu mă dau în vânt după romanele de dragoste – de fapt, realitatea este că prefer să citesc orice altceva. 😂 Din fericire, romanul „Zei străini” nu este chiar așa de siropos pe cât mă așteptam, dimpotrivă, cititorul are parte și de aventuri polițiste, decese neașteptate în condiții neclare și înțelegerea mai bună a relațiilor dintre britanici și africani, așa cum erau ele la 1911, în vremea Protectoratului Britanic al Africii de Est.

„Zei străini”, declarație de dragoste pentru Africa

Un medic, cumnatul unui misionar stabilit într-un sat din Africa pentru a răspândi Creștinismul, este ucis, iar vraciul din tribul Kikuyu este primul suspect, având în vedere că doctorul era, practic, inamicul lui. Inspectorul britanic de poliție Tolliver bănuiește, deși nu poate dovedi, că nu vraciul este vinovat și se ceartă cu superiorul său pentru a-i permite să investigheze în profunzime acest caz.

Cum misionarul cu care Tolliver are discuții des în cadrul anchetei este tatăl Verei, o tânără de care inspectorul este îndrăgostit, acesta profită să stea de vorbă și cu fata. Vera îi este de ajutor, deoarece este născută pe pământ african, înțelege mai bine societatea tribală și, în plus, vorbește limba localnicilor. Și ea este îndrăgostită de inspector, dar, pentru că nu se cade ca o tânără englezoaică educată să își declare pasiunile, așteaptă ca Tolliver să facă primul pas.

Vera și Tolliver află tot mai multe amănunte tulburătoare despre unchiul mort, care nu doar că era afemeiat, dar se pare că avea o înclinație nesănătoasă și pentru copii. Și atunci, cine l-a ucis pe medic, a fost sau nu vraciul african, căruia îi place să arunce și cu blesteme? A fost, poate, unul dintre soții ale căror soții trecuseră prin patul depravatului doctor? Ori una dintre fostele iubite, supărată că a părăsit-o pentru altele? Ori poate unul dintre membrii familiei? Sau vreun tată furios?

Lista de suspecți se lărgește, iar Vera și Tolliver se văd nevoiți să pornească prin inima sălbăticiei, pe urmele unui grup plecat în safari, pentru a face lumină în acest caz care le dă bătăi de cap tuturor. Adjunctul lui Tolliver, un african jumătate Kikuyu, jumătate Maasai, pe care niciun trib nu-l consideră ca fiind membrul lui, dovedește că are o judecată bună și că nu este nici pe departe un animal fără minte sau suflet, așa cum mulți dintre britanici îi vedeau pe băștinași.

Mai mult decât o poveste de dragoste și una polițistă, romanul „Zei străni” este o bucată de istorie a colonizării britanice, o lume văzută prin ochii celor care au luat în stăpânire continentul negru și prin ai celor care s-au pomenit stăpâniți și forțați să accepte un zeu străin la care să se roage. Este o frescă a relațiilor dintre britanici și africani, a diferențelor de trai, de muncă și de mentalitate. Este o dramă psihologică despre instincte sexuale deviante și despre vieți frânte pentru totdeauna. Și este, în cele din urmă, o declarație de dragoste a autoarei față de Africa, față de oamenii triburilor și față de frumusețea ei sălbatică și periculoasă.

Romanul „Zei străini” poate fi găsit la preț redus pe site-ul editurii Tritonic.

Share