Alex Simu Trio, recital de jazz între Orient și Occident

Muzicianul de jazz Alex Simu va concerta în formulă de trio, marți, 6 iulie 2021, de la ora 19:00, la Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu. Alături de el vor urca pe scenă Anna Zavorina – contrabas și Aleksandar Škorić – percuție, artiști invitați din Rusia, respectiv Serbia.

Alex Simu

Trio-ul va aborda un program world jazz aflat la confluența dintre Orient și Occident, prin care sunetul va pune în lumină nuanțe ale libertății de a fi completate în urma perioadei de izolare. Evenimentul este parte din proiectul Anotimpuri VI, reprezentând „VARA”, inițiat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu.

Născut în România, Alex Simu s-a mutat în Olanda la vârsta de 22 de ani. Și-a obținut diploma de licență la Conservatorul Prince Claus din Gronigen și diploma de master la Conservatorul din Amsterdam. A fost beneficiarul unei burse de studiu la Manhattan School of Music din New York și a obținut primul loc la Concursul de jazz al Utrecht Holland Casino și Premiul I în 2008 la Dutch Jazz Competition cu finala la North Sea Jazz (Rotterdam).

În 2009 a devenit membru al European Jazz Orchestra pentru proiectul Swinging Europe, condus de Peter Herbolzheimer. După finalizarea studiilor, Alex Simu a fondat Arifa. Albumul de debut, „Beyond Babylon”, a apărut în 2010, urmat de „Anatolian Alchemy”, în 2012. Ambele albume au fost votate ca fiind cele mai bune discuri de world music ale anului în Olanda și au obținut recenzii de cinci stele în publicații de profil.

În 2017, cvintetul lui Alex Simu a lansat albumul „Echoes of Bucharest”, printr-un eveniment la Bimhuis întâmpinat cu cronici elogioase în presa națională.

Din 2010, Alex Simu produce și muzică de film. În 2016, a obținut prestigiosul premiu Golden Calf acordat de Academia Olandeză de Film pentru coloana sonoră a filmului „Beyond Sleep”. Simu este profesor de clarinet la secțiile de jazz și world music ale Conservatorului Codarts din Rotterdam. Este activ în studiul instrumentelor muzicale și a dezvoltat un clarinet tenor unic în lume, readucând de asemenea în uzul curent instrumente precum clarinetul alto, clarinette d’amour și clarinette d’amour bas.

Concertul va avea loc în aer liber. Accesul la eveniment va fi posibil doar prin respectarea tuturor reglementărilor legale în vigoare.

Share