„Bunul doctor din Varșovia” – Elisabeth Gifford

Un volum dedicat celui care a fost Janusz Korczak, „Bunul doctor din Varșovia” de Elisabeth Gifford a apărut în colecția Istorie a Editurii Meteor Press.

Bunul doctor din Varșovia

Depre faptele abominabile ale regimului nazist asupra evreilor, precum și despre eroii discreți care au refuzat să întoarcă privirea din fața atrocităților, despre curajoșii care s-au zbătut să supraviețuiască și să-i sprijine și pe cei fără speranță s-a scris și este necesar să se scrie în continuare. Pentru ca oamenii să nu uite niciodată și pentru ca astfel de vremuri înfiorătoare să nu se repete.

Janusz Korczak, pe numele real Henryk Goldszmit, a fost un medic și activist polonez, dintr-o familie de evrei. Deși a decis să nu se căsătorească și să nu aibă copii, medicul și-a dedicat viața educării și ajutorării copiilor aflați în nevoie. Preocupat de educația și bunăstarea celor mici, doctorul susținea că un copil trebuie să aibă drepturi, să fie tratat ca o ființă cu care se poate dialoga și care poate avea propriile opinii, să fie observat și ascultat.

În volumul „Bunul doctor din Varșovia”, autoarea se apleacă asupra ultimilor ani ai lui Janusz Korczak, din 1937, când era director al unui orfelinat din Varșovia și până în 1942, când și-a încheiat viața în lagărul de exterminare de la Treblinka, alături de copiii săi dragi. Cartea scrisă de Elisabeth Gifford este documentată atent, iar faptele istorice reale sunt transpuse într-o formă literaturizată. Autoarea completează unele spații lipsă cu ficțiune și reconstituie dialoguri pe baza documentelor și a interviurilor cu persoane care aveau informații despre doctor – de exemplu, fiul unor colaboratori apropiați ai doctorului Korczak.

„Bunul doctor din Varșovia”, tată pentru sute de copii orfani

În „Bunul doctor din Varșovia”, autoarea se străduiește să reprezinte cât mai fidel acțiunile doctorului Korczak (acesta era pseudonimul său literar, sub care și-a publicat cărțile despre creșterea și educația copiilor) și contextul social al ultimilor săi ani. Îl vedem pe doctor în mijlocul copiilor orfani sau pe care părinții nu aveau posibilitatea de a-i crește din cauza sărăciei, cărora încearcă în fiecare clipă să le facă viața mai bună și pe care îi ghidează, îi învață și îi ascultă. Este alături de ei inclusiv în ghetoul din Varșovia, construit în cel de Al Doilea Război Mondial pentru a-i ține pe evrei separați de restul polonezilor, asigurându-se că aceste sute de copii primesc hrană în fiecare zi, că învață să aibă grijă de ei și că studiază materii folositoare.

Chiar și când viața în ghetou devine extrem de dură, iar oamenii încep să fie transportați nu se știa unde cu niște trenuri, doctorul face tot posibilul să țină aprinsă speranța celor mici și să-i ferească de ororile naziste.

Bolnav, apăsat de griji și mereu în mișcare pentru a obține ajutoare pentru copii de la autoritățile tot mai nemiloase, Janusz Korczak crede necontenit într-o lume mai bună, într-un viitor luminos în care oamenii vor reînvăța să fie oameni și să reconstruiască tot ce au distrus. În fiecare zi își notează ideile și gândurile în jurnale care vor rămâne în urma lui ca martore ale minții sale creative și ale sufletului său mare.

Cum spuneam, autoarea a obținut multe informații pe care le-a folosit în carte de la fiul unor colaboratori ai doctorului Korczak. Acest cuplu, format din Sofia și Mișa, i-au fost alături doctorului-pedagog în îngrijirea copiilor, autoarea dezvăluindu-ne de-a lungul cărții întreaga lor poveste. De fapt, cei doi și viața lor plină de sacrificii, dar și de iubire neclintită, sunt în realitate în prim-planul acțiunii, iar povestea doctorului este în planul al doilea.

Într-o lume precum cea în care trăim în prezent, în care cei mai mulți sunt preocupați doar de binele personal și, cel mult, de al apropiaților, o viață dedicată altora, precum a doctorului și a colaboratorilor săi, în acele vremuri infinit de dificile, pare de un eroism și de un altruism greu de perceput pe de-a-ntregul. Și totuși, „Bunul doctor din Varșovia” a existat în realitate, iar teoriile lui inovatoare despre educația și înțelegerea psihologiei copiilor au deschis drumul spre cercetări mai ample.

„Bunul doctor din Varșovia” este o carte care se citește cu inima și care nu lasă cititorul indiferent, pentru că este despre umanitate și lipsa ei, despre valori morale și încălcarea oricăror norme ale civilizației, despre antisemitism și cruzime, dar și noblețe, iubire nemărginită și curaj fără limite. Și despre cât poate o ființă umană să îndure și totuși să nu-și piardă speranța în mai bine. Volumul poate fi găsit în librării, precum și pe site-ul Librarul.

Share