O seară cu Semnal M ca o coborâre spre vremurile vechi ale rockului românesc

După seceta concertistică din pandemie și încurajați de faptul că unele evenimente culturale au început să se desfășoare în condiții aproape de cele de dinainte, am mers vineri seara la un concert rock susținut de Semnal M în Băicoi.

Semnal M

Ca să înțelegeți cum de au ajuns cei de la Semnal M să cânte pe 23 iulie tocmai în Băicoi, o localitate în județul Prahova, trebuie să vă spun mai întâi că acolo există un club, Touché. În acest club au cântat de-a lungul anilor artiști de mare calibru precum Iris, Compact, Trooper, Vița-de-Vie, Sarmalele Reci, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Țapinarii, Timpuri Noi, Cargo, Krypton și alții.

Așa că localnicii sunt obișnuiți cu evenimente artistice de calitate, la care participă cu mic, cu mare, cântând împreună cu trupele și aplaudând frenetic între piese. Spectatorii de ocazie, ca mine, ajunși la un concert în Club Touché, observă imediat nu doar un loc potrivit pentru concerte, cu interior și terasă, ci și un spațiu în care cei prezenți par fi o mare familie, ai cărei membri s-au adunat să petreacă împreună o seară de weekend.

Semnal M în Club Touché

Cât despre Semnal M, probabil că mulți dintre iubitorii de muzică au auzit, măcar în trecere, de trupele din anii ’60-’70 ale rockului românesc, printre care se numără și cea fondată de Iuliu Merca în 1977. Deși fondatorul a plecat dintre noi cu peste 20 de ani în urmă, Senmnal M a rămas pe mâinile co-fondatorului Ștefan Boldijar (voce și chitară bass), care, alături de membrii actuali, menține vie flacăra pop rock-ului la peste 40 de ani de la apariția formației.

Astfel, piesele Semnal M care au devenit hituri de-a lungul anilor au fost fredonate vineri seara în Club Touché de spectatori de (aproape) toate vârstele, de la elevi de liceu la pensionari. Trupa ne-a trecut prin piese ritmate sau nostalgice, prin piese în care se dovedea măiestria chitariștilor sau în care ieșea în evidență vocea atât de clară și de curată a lui Ștefan Boldijar. La unele melodii, vocalistul le-a predat ștafeta celorlalți membri cu drept de „cântat cu vocea”, chitaristul Nicu Barna și Roxana Zăpârțan (percuție).

Fiind la primul concert Semnal M din viața mea, a fost interesant să constat că piesele sună la fel de bine live precum pe înregistrări. Am ascultat cu bucurie „Bal la Apahida”, „O roată de foc”, „Vara amintirilor”, „Râul”, „La fereastra ta”, „Desculț în iarbă”, „Spune-mi cine ești” și alte compoziții pe care le știam din copilărie, auzite la radio sau la televizor. A fost ca o coborâre spre vremurile vechi ale rockului românesc, de unde au răsărit acele trupe care au făcut istorie „sub seceră și ciocan”, vorba cărții, și mult după aceea.

Dacă știți că mai aveți din când în când drum prin Prahova, dați un like și follow paginii de Facebook Club Touché, ca să aflați din timp când mai sunt evenimente. Poate nu strică să vă spun că pe lângă concerte mai puteți avea șansa de a prinde și câte un spectacol de teatru, ba chiar și un gulaș la ceaun. 🙂 Oricum ar fi, n-o să vă pară rău de alegerea făcută!

Share