„Lecții de persană” („Persian Lessons”) intră în cinematografe pe 8 octombrie

„Lecții de persană” („Persian Lessons”), o poveste incredibilă despre supraviețuire și prietenie, care a emoționat audiența la TIFF 2021, intră în cinematografe din 8 octombrie.

„Lecții de persană” („Persian Lessons”) a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2020 și a atras un număr impresionat de spectatori la TIFF 2021, unde a fost proiectat în premieră națională, în prezența regizorului Vadim Perelman.

În Franța anului 1942, tânărul evreu belgian Gilles (Nahuel Pérez Biscayart) este arestat de trupele SS și trimis împreună cu alți evrei într-un lagăr. Pentru a-și salva viața, acesta pretinde că este persan și primește periculoasa misiune de a-l învăța Farsi pe Klaus Koch (Lars Eidinger), ofiţerul care administrează bucătăria lagărului şi care visează să deschidă un restaurant în Iran imediat după terminarea războiului.

Cu ajutorul unor trucuri ingenioase, Gilles inventează zilnic cuvinte în Farsi, pe care ulterior i le predă lui Koch, însă relația specială care se leagă între cei doi provoacă invidie printre ceilalți prizonieri și soldați. Oare pentru cât timp va putea fi păstrat secretul lui Gilles?

Filmul este o co-producție Rusia – Germania – Belarus, parțial inspirată de scrierea lui Wolfgang Kohlhaase, intitulată „Erfindung einer Sprache”, care are la bază o poveste reală. Pentru dezvoltarea „limbii” folosite în film, Vadim Perelman a colaborat cu un lingvist de Universitatea din Moscova, care a inventat aproximativ 300 de cuvinte având la bază numele victimelor franceze din lagărul la Auschwitz. „Pentru mine, ca evreu, a fost o responsabilitate enormă să spun această poveste cu respect și grijă”, a declarat regizorul.

„Lecții de persană” („Persian Lessons”) este distribuit în România de Independența Film.

Share