Premiile ARCCA răsplătesc valoarea literară pe 24 noiembrie

Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor  va acorda premiile literare „Cartea discretă a anului” și „Cartea de poezie a anului”. Premiile ARCCA se decernează miercuri, 24 noiembrie, de la ora 18:00, în cadrul unei conferințe de presă care va avea loc la Hanul lui Manuc.

premiile ARCCA

Nominalizări premiile ARCCA

Aflat la a treia ediție, Premiul „Cartea Discretă a Anului” își propune să atragă atenția asupra unor cărți care, deși valoroase, nu au primit recunoașterea meritată. Anul acesta, juriul format din Cosmin Perța (președinte), Dana Pîrvan și Ciprian Măceșaru a făcut următoarele nominalizări pentru premiile ARCCA:

  • Bedros Horasangian, „Trotineta lui Edi” (Editura Meteor Press);
  • Moni Stănilă, „Țipă cât poți” (Editura Polirom);
  • Suzănica Tănase, „Grădina Sofiei” (Casa de pariuri literare);
  • Șerban Tomșa, „Ninge la Iasnaia Poliana” (Editura Paralela 45);
  • Mihail Vakulovski, „Tata mă citește și după moarte” (Editura Humanitas).

Recunoașterea importanței acestor opere implică și o recompensă financiară: 10.000 de lei pentru câștigătorul premiului și câte 1000 de lei pentru ceilalți patru autori nominalizați.

Premiul „Cartea de Poezie a Anului”, aflat la a doua ediție, este împărțit în două categorii, consacrați și debutanți. În urma deliberărilor, juriul, format din Radu Vancu (președinte), Simona Sora și Ciprian Măceșaru, a stabilit următoarele nominalizări pentru premiile ARCCA:

Consacrați

Romulus Bucur, „despre prieteni & singurătate”, Editura Tracus Arte;
Mircea Cărtărescu, „Nu striga niciodată ajutor”, Editura Humanitas;
Radu Nițescu, „Satao”, Casa de Editură Max Blecher;
Ruxandra Novac, „Alwarda”, Anansi. World Fiction, Editura Pandora M;
Olga Ștefan, „Civilizații”, Editura Paralela 45.

Debutanți

Dumitru Fanfarov, „stepă și transă”, Casa de Editură Max Blecher;
Mircea Andrei Florea, „Larvae”, Casa de Editură Max Blecher;
Teona Galgoțiu, „Mă uit înapoi și dispare”, OMG Publishing;
Antonia Mihăilescu, „note din secolul kitsch”, Editura TracusArte;
Deniz Otay, „Fotocrom Paradis”, OMG Publishing.

Premiul pentru prima secțiune este de 3.000 lei, iar pentru cea de-a doua, 2.500 lei. De asemenea, ceilalți patru nominalizați vor primi câte 500 de lei.

ARCCA desfășoară o puternică activitate de sprijinire a educației și culturii românești, fiind implicată în nenumărate donații de carte, atât pentru copii și tineri din România, cât și din spații limitrofe, precum Republica Moldova, Ucraina sau Albania.

De asemenea, ARCCA se numără printre susținătorii unor evenimente culturale și educative de mare calitate, așa cum sunt conferințele „Despre lumea în care trăim”, ținute la Ateneul Român, sau concursul de cultură generală desfășurat de Editura Humanitas în licee.

Share