„Instinct criminal” – Thomas Enger

Ce poate transforma un băiat obișnuit într-un ucigaș? O întrebare terifiantă al cărei răspuns îl veți găsi în romanul „Instinct criminal” al autorului norvegian Thomas Enger.

Instinct criminal

Fost profesor de sport, jurnalist și compozitor, Thomas Enger a debutat ca autor de romane în 2010, cărțile lui fiind traduse în 30 de limbi. „Instinct criminal” a fost publicat în limba norvegiană în 2017 ca roman pentru adolescenți și în engleză, în 2019, modificat ca roman pentru un public mai larg. Traducerea ediției în limba engleză a apărut și la noi la editura Tritonic.

„Instinct criminal”, un roman trepidant și surprinzător

Știți că, de multe ori, pe coperta a patra a unei cărți apar scurte recomandări ale unor personalități (scriitori, jurnaliști etc.) caare ne îndeamnă în termeni laudativi să citim volumul respectiv. Nu pot să zic că le iau prea tare în seamă, dar uneori, cum s-a întâmplat și acum, unul dintre nume îmi sare în ochi și recomandarea capătă greutate.

De data aceasta, scurtul paragraf care mi-a atras atenția a fost cel al Ragnar Jónasson, un autor islandez de crime fiction pe care îl apreciez. Ei, mi-am zis, dacă și Ragnar zice că Thomas Enger este, citez, „unul dintre cei mai buni scriitori ai genului Nordic Noir”, și că „Instinct criminal” este, o carte „excepțională”, înseamnă că trebuie să o citesc cât mai repede! 🙂

Și da. Mi-a plăcut așa de mult „Instinct criminal” încât nu mai doream să se termine. Am citit cu aviditate fiecare rând, fiecare pagină, așteptând curioasă deznodământul, dar bucurându-mă în același timp de această călătorie excepțională de-a lungul acțiunii. O acțiune plină de suspans, în care suspecții apar și dispar pe rând, în care roata evenimentelor strivește unele personaje și la înalță pe altele și din care, pe de o parte, parcă nu mai vrei să ieși, iar pe de alta abia aștepți ca toate măștile să cadă și să afli cine a declanșat cursul evenimentelor și de ce.

Despre ce este vorba în romanul lui Thomas Enger?

Nu mi-a plăcut niciodată să fac rezumate când eram la școală, pentru că, în loc să spun doar cine, ce a făcut, când, unde și cum, mă pomeneam că încep să analizez de ce lucrurile au stat așa și nu altfel. Totuși, când citești o carte și o recomanzi și altor persoane, e normal să le spui pe scurt despre ce e vorba, nu doar să te apuci de livrat comentarii literare.

Așadar, inspectorul-șef de poliție Yngve Mork din Fredheim, un orășel de lângă Oslo, are de rezolvat un caz mai dureros decât de obicei: într-o dimineață, doi adolescenți sunt găsiți uciși în două spații diferite din clădirea liceului din localitate, unde avusese loc un mare concert în noaptea precedentă. Victimele sunt doi elevi, foarte apreciați de colegii lor, și anume Johannes, solistul trupei care susținuse concertul și Mari, care activa la ziarul liceului și care îi luase un interviu după eveniment.

Primele bănuieli ale polițiștilor se îndreaptă spre Even, de care Mari tocmai se despărțise cu câteva zile în urmă. Un motiv era acela că tânărul, deși bun la învățătură și jucător de fotbal promițător, îi trimisese mesaje cam dure pentru a-i cere explicații legate de despărțire. Alt motiv era că, uneori, Even făcea lucruri pe care apoi uita că le-a făcut…

Două crime într-un liceu din acest orășel? Oamenii vor turba de frică dacă nu-l prindem mai repede pe nenorocit.

Poliția cercetează toate persoanele care au fost prezente la concert, dar situația se complică și mai tare când apare o a treia victimă, tot un adolescent, dar nu în clădirea liceului, ci sub un pod. Iar de data aceasta Even pare să aibă un alibi solid.

Cine ucide tinerii din localitate și care sunt motivele? În paralel cu inspectorul Mork, Even își conduce propria anchetă. Oare chiar s-a întors la liceu după ce plecase de la concert și nu-și amintește? De ce mama lui se poartă ciudat în preajma unui ziarist? De ce fratele lui a fost la liceu în noaptea concertului, deși nu avea bilet și, în plus, detestă astfel de evenimente? De ce unchiul lui pare să-i urmărească fiecare mișcare? Și, mai ales, care este motivul real pentru care Mari l-a părăsit, ca apoi să fie ucisă?

– Avem nevoie de o mărturisire care să fie admisă, protestă Hanstveit.

– Sunt sigur că o puteți obține după aceea. Când veți ști.

Apoi le explică planul său.

Yngve trebui să recunoască faptul că era un plan bun.

Am citit cu mare plăcere „Instinct criminal” de Thomas Enger atât pentru subiectul în sine, cât și pentru atmosferă, pentru personajele de care te atașezi și pentru felul în care autorul a pus în scenă totul. Practic, avem drept cadru larg procesul la care Even este interogat de procuror, iar în cadre mai mici, el povestește totul de la punctul zero până la deznodământul întâmplărilor, prezentând atât faptele concrete, cât și cercetările lui și gândurile și sentimentele trăite de-a lungul evenimentelor.

Crimele sunt subiectul principal, însă, pornind de la ele, Even află lucruri șocante despre trecutul și prezentul familiei sale și al comunității în care locuiește. Cât despre inspectorul Mork, în timp ce anchetează crimele și pune cap la cap dovezile, și acesta se luptă cu propriile drame și încearcă să treacă în felul său peste durerea care îl macină.

Dacă v-am făcut curioși legat de această poveste excepțională, cum bine a descris-o Ragnar Jónasson, romanul „Instinct criminal” de Thomas Enger poate fi găsit pe site-ul editurii Tritonic, la preț redus. Lectură plăcută și rămâneți vigilenți: lucrurile nu duc într-acolo unde vă gândiți… 🙂

Share