The Curious Case of Benjamin Button

Ati cunoscut vreun om care sa se nasca batran si, pe masura ce creste, sa intinereasca? Mai mult ca sigur ca nu, deci este cazul sa vedeti “The Curious Case of Benjamin Button”, un film emotionant despre viata traita in sens invers, despre efemeritatea lucrurilor si despre puterea iubirii.

Aflata pe patul de moarte intr-un spital, Daisy, o femeie extrem de batrana, ii povesteste fiicei sale Caroline, care o vegheaza, despre gara din oras (New Orleans), construita in 1918. In gara a fost montat un ceas ciudat, care mergea inapoi, el fiind creatia lui Mr. Gateau, un individ orb, al carui fiu murise in razboi. Mr. Gateau construise ceasul cu mers invers pentru ca toti fiii care au trecut in nefiinta de tineri sa revina din morminte si sa traiasca viata pe care nu au apucat decat sa o intrezareasca.

Daisy ii cere lui Caroline sa ii citeasca dintr-un jurnal aflat intre lucrurile batranei, motivand ca vrea doar sa ii asculte vocea. Din jurnal, aflam ca in acelasi an cu montarea ceasului cu mers invers, se nastea fiul afaceristului Thomas Button, un copil ciudat, al carui aspect aducea cu al unui om batran. Tatal, socat atat de moartea sotiei imediat dupa nastere, cat si de aspectul sinistru al bebelusului, il abandoneaza pe scarile unui azil de batrani. O femeie de culoare pe nume Queenie, care lucra la azil, il ia in ingrijire. Desi doctorul ii spune ca bebelusul are toate caracteristicele unei persoane de 80 de ani si ca probabil nu va supravietui, femeia e decisa sa il creasca atat cat va fi posibil. Si asa, copilul botezat Benjamin creste alaturi de batranii de la azil, aratand exact ca unul dintre ei. Pe masura ce inainteaza in varsta, insa, constata ca muschii i se intaresc, ca spatele i se indreapta, iar parul incepe sa-i creasca. Cu alte cuvinte, observa ca intinereste.

Asa se face ca, intr-o buna zi, isi gaseste de lucru pe vasul capitanului Mike, care ii face cunostinta cu aspecte ale vietii necunoscute lui pana atunci, precum munca, bautura si femeile. Tatal sau natural, Thomas, se apropie si el intr-o zi de Benjamin, ca din intamplare, si ii cere permisiunea de a-l mai vedea din cand in cand, fara a-si dezvalui identitatea. In cele din urma, Benjamin decide sa plece in lume si sa munceasca alaturi de Mike si restul echipajului. Cand paraseste azilul, insa, ii promite lui Daisy, o fetita care venea sa-si viziteze bunica la azil si care se imprietenise cu el, ca ii va trimite o vedere din fiecare port in care va ajunge. Lucru pe care il si face, Caroline gasind teancul de vederi in jurnalul pe care i-l citeste mamei sale, nimeni alta decat fetita de odinioara.

In peregrinarile lui, Benjamin, din ce in ce mai tanar, cunoaste iubirea, alaturi de Elizabeth, dar si suferinta, pricinuita de razboiul care ii ucide cativa camarazi. Intors acasa, la azil, Benjamin reia legaturile vechi, cu mama sa, cu batranii de la azil, cei care mai erau in viata, cu tatal sau biologic, care ii marturiseste legatura de sange dintre ei, precum si cu Daisy, devenita o tanara dansatoare talentata, frumoasa si independenta. Se intalnesc de mai multe ori de-a lungul timpului, in diverse circumstante, dar abia cand ajung in jurul varstei de 40 de ani reusesc sa devina un cuplu. Cu toate ca viata lor este plina de bucurii, amandoi sunt constienti de faptul ca ceea ce au in prezent este trecator, pentru ca el intinereste cu fiecare minut, in timp ce ea imbatraneste. Iar dupa nasterea copilului lor, care este Caroline, lucrurile se complica si mai mult, Benjamin intelegand ca din cauza situatiei sale genetice nu va putea sa fie un tata normal. O incurajeaza pe Daisy sa gaseasca un tata potrivit pentru fetita lor, vinde tot ce are si lasa banii familiei, dupa care pleaca in lume.

Benjamin o mai viziteaza pe Daisy dupa 12 ani si descopera cu bucurie ca are un sot care este si un tata bun pentru Caroline. Se scurg alti ani, sotul lui Daisy trece in nefiinta, iar ea primeste intr-o zi un telefon de la oficiul Protectia Copilului, ai carui reprezentanti il gasisera pe strada pe Benjamin, dezorientat si speriat, alaturi de un jurnal care avea adresa lui Daisy. De acum inainte, ea il va ingriji pe Benjamin ca pe propriul sau copil, deoarece acesta se va face tot mai mic si mai neajutorat, pana cand, in cele din urma, ajuns un bebelus neputincios, va trece in nefiinta.

Brad Pitt (caruia i-as da fara probleme un Oscar anul acesta), este cel care face un personaj extrem de puternic si de credibil din Benjamin Button, iar Cate Blanchett aduce sensibilitatea, hotararea si frumusetea de care avea nevoie Daisy cea ajunsa la maturitate.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *