Inopia: „Arta e un ospiciu in care locuim si noi”

Un grup unit de aceleasi interese, care nu simte nevoia sa devina comercial. O muzica nascuta din necesitate, indreptata catre un public inteligent. Un EP si un clip in pregatire. O trupa tanara si inteleapta, cu un nume simplu: Inopia.

Inopia este o prezenta destul de recenta in lumea muzicala autohtona. Cand a luat nastere trupa si de ce v-ati ales acest nume (“Inopia” = lipsa, saracie lat.) ?

Inopia: Inopia s-a nascut dintr-o necesitate, deci implicit dintr-o lipsa… un gol care s-a cerut umplut, ca un soi de foame de sunete. Asta se intampla in urma cu doi ani. Numai ca acum ne-am dat seama ca golul despre care vorbeam este un soi de gaura neagra: cu cat incerci sa-l umpli mai mult, cu atat devine mai puternic si te devoreaza. Muzica te domina si o domini ca pe o femeie… si tot zbuciumul asta credem ca ne reprezinta.

Cum reusesc sapte oameni sa formeze un tot unitar?

Inopia: Daca e sa pastram linia pe care am inceput, in care spuneam ca trupa s-a nascut dintr-o necesitate aproape fizica, atunci putem spune ca Inopia este ca o cantina pentru noi, cei sapte nevoiasi. Ne uneste acelasi interes, pe care-l urmarim constiincios, in rest nu mai conteaza daca mancam cu tacamuri diferite, cine sta in capul mesei sau cine plateste consumatia.

Cum ati decis ce gen muzical veti aborda? N-ati fost tentati sa cantati ceva comercial?

Inopia: Sa cantam ceva comercial? Absolut nicio secunda n-am simtit tentatia asta! Ne simtim bine in preajma publicului nostru si n-am face niciun compromis de dragul succesului imediat.

Care sunt gusturile voastre in materie de muzica si cine va influenteaza compozitiile?

Inopia: Am mai spus-o, dar suna prea bine ca sa incercam sa reformulam: ascultam de la lautareasca pana la cel mai spurcat metal. Trecand prin Mozart, bineinteles.

Trupa alaturi de care va doriti cel mai mult sa cantati pe aceeasi scena?

Inopia: Aici ne-ati prins. Suntem sapte membri si fiecare dintre noi are cel putin sapte trupe langa care ar vrea sa cante.

In biografia voastra scrie ca ati participat la evenimente caritabile. Care au fost acestea si in ce imprejurari ati ajuns sa cantati la ele?

Inopia: Am sustinut o campanie de strangere fonduri pentru sinistratii inundatiilor din toamna 2007. Numai cine n-a vazut chipul unui batran disperat ca ramane fara acoperis in prag de iarna nu intelege promptidudinea cu care te implici in a sustine o astfel de campanie. Alte campanii au subiecte delicate, despre care nu dorim sa vorbim.

Anul trecut ati lansat clipul “Epitaph” (filmat in decorul superb de la Palatul Mogosoaia), care spune o poveste de dragoste sfarsita tragic. De la ce idee a pornit totul si cum ati ales spatiul respectiv?

Inopia: Videoclipul piesei “Epitaph” este de fapt un slide, construit din aproximativ 600 de poze. Dar presupunem ca nu datele tehnice va intereseaza acum. Videoclipul, ca si compozitia piesei, au aceleasi origini. Intr-o plimbare lejera, de duminica seara, prin Palatul Stirbei, Salex (compozitii, chitara) a ramas „pironit” langa monumentul funerar al Elisabetei Bibescu, pe care era cioplit “My soul has gained the freedom of the night” (“Sufletul meu a castigat libertatea noptii”). Acolo s-au nascut primele acorduri din “Epitaph” si tot acolo ni s-a parut locatia perfecta pentru clip.

Urmeaza o perioada plina pentru voi: veti participa la Rock Maraton (pe 30 ianuarie), la Rock Nights for Lady’s Day (6 martie), pe 21 martie veti lansa albumul “Monuments of sadness”, iar pe 10 iulie veti fi pe scena East European Motor Show din Predeal. Povestiti-mi putin despre disc, daca este tematic sau nu, cate piese are, cine le-a compus…

Inopia: Suntem de parere ca un act de creatie nu trebuie premeditat. El trebuie sa se nasca dintr-o necesitate inexplicabila in origine si care capata forma pe parcurs. Este ca si cum ti-ai formula un gand: procesul lui este greu de stabilit. Asadar, e un EP care contine 6 piese in care am abordat teme diferite, dat fiind ca s-au nascut in etape diferite. Pe compozitia lui Salex Iatma fiecare membru isi pune amprenta in mod decisiv si apeland din nou la o comparatie putem spune ca o piesa este ca un copil cu mai multi mentori. El va contine caracteristicile fiecaruia.

Dupa lansare, va ganditi si la un turneu de promovare?

Inopia: Cu siguranta va exista si asa ceva.

Ce planuri muzicale mai aveti pentru viitorul apropiat?

Inopia: Imediat dupa lansarea EP-ului, vom filma urmatorul videoclip al piesei „Tribut” cu o echipa de profesionisti condusa de regizorul Mircea Hategan, iar in distributie pe actorul Florin Zamfirescu.

Credeti ca in Romania se poate trai decent cantand muzica rock?

Inopia: Credem ca in Romania nu se poate trai in general. Cu atat mai putin din arta. Arta este pentru „acei frumosi nebuni”, deci un fel de ospiciu in care, plini de umilinta, locuim si noi.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *