Changeling

“Nu fi niciodata cel care incepe o lupta, insa fii intotdeauna cel care o termina.” Acesta este motto-ul eroinei filmului “Changeling”, Christine Collins, o mama in cautarea fiului disparut, pentru care e gata sa infrunte temuta (si corupta) politie din Los Angeles.Bazat pe fapte reale, petrecute in California anilor Prohibitiei, filmul ne prezinta alegerile in fata carora este pusa o femeie obisnuita, aflata intr-o situatie exceptionala.

Christine Collins isi creste singura baiatul de 9 ani, Walter, fiind nevoita sa se imparta intre slujba solicitanta si nevoile copilului sau. Intr-o buna zi acesta dispare, iar eforturile disperate ale mamei sale de a-l gasi transforma acest caz aparent banal intr-un subiect fierbinte pentru presa si foarte delicat pentru politia din Los Angeles.

Dorind sa-si spele imaginea patata de scandaluri legate de coruptie si crime, politistii reusesc sa gaseasca un baietel cu semnalmentele disparutului si i-l prezinta doamnei Collins, sub blitzurile fotografilor. Insa, stupoare: aceasta stie din prima clipa ca acel copil nu este baiatul sau, lucru care ar fi acoperit de penibil intreaga operatiune a politiei. Asa ca femeia este “invitata” sa il ia pe micut acasa, de proba, pentru a trece peste socul de moment si a accepta varianta oficiala.

Conform mentalitatilor vremii, femeile nu puteau fi rationale, intregul comportament fiindu-le afectat de emotii. In consecinta, doamna Collins nu putea avea dreptate pentru ca era in stare de soc, iar politia din L.A. era singura in masura sa decida daca acel copil ii apartinea. Chit ca toate dovezile incepeau sa indice contrariul.

Acesta este momentul in care Christine Collins decide sa infrunte sistemul. Incercarile sale disperate de a convinge politia sa reia cautarile ii aduc o internare fortata la un azil de nebuni, in baza “Codului 12″, o masura abuziva de a scapa de persoanele recalcitrante. Numai eforturile reverendului Briegleb si descoperirea intamplatoare a ramasitelor victimelor unui criminal in serie duc la eliberarea sa si la descoperirea adevarului. Precum si la judecarea celor care s-au facut vinovati de abuz in serviciu, politistii, adica tocmai cei a caror datorie era sa protejeze cetateanul.

Christine Collins isi va petrece intreaga viata in cautarea fiului disparut. Desi nu il va regasi niciodata, lupta sa impotriva unui sistem corupt si orb la adevaratele probleme ale omului de rand ii va da satisfactia ca macar o batalie a fost castigata.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *