Boban & Marko Markovic Orchestra – regal de muzica sarbeasca

Am asistat aseara la Sala Palatului la un concert de exceptie in interpretarea artistilor sarbi de la Boban & Marko Markovic Orchestra. Daca numele nu va spune nimic, aflati ca muzicantii sunt cei care au semnat coloana sonora a celebrelor filme “Arizona Dream” si “Undergound”, ambele in regia lui Emir Kusturica.

Programat la ora 20.00, evenimentul a inceput undeva spre 20.25, cu trupa autohtona Relu Balkan, un taraf urias, avand drept lider al instrumentelor un clarinet, si cuprinzand atat trompete, viori, tube, tobe, cat si bass (al carui posesor s-a descurcat admirabil) si orga. Cantarea lor a durat aproximativ 40 de minute, timp in care cele doua violoniste ne-au aratat atat costume tiganesti, cat si fuste scurte, ritmurile saltarete ale instrumentelor au reusit sa smulga multe aplauze, iar cateva piese au beneficiat si de partituri vocale.

Putin dupa ora 21.00, au intrat in scena Boban si Marko Markovic (tata si fiu), alaturi de trompetele lor si alaturi de orchestra formata din 11 muzicieni veseli si talentati, care aveau in dotare trompete, tube, tromboane si tobe si care au sunat absolut fermecator (imediat ce s-au remediat problemele de sunet care s-au facut simtite la primele piese). Tanarul Marko a fost in prim-plan, demonstrandu-si cu prisosinta talentul de trompetist, atat in piese rezonand a muzica tiganeasca, precum si in compozitii care duceau spre jazz. Mai varstnicul Boban nu s-a lasat nici el mai prejos, pe langa trompeta folosindu-si la cateva piese si vocea (uneori doar el, alteori avandu-l partener si pe Marko), extrem de melodioasa si cu un timbru minunat.

“Mesecina”, “Bubamara”, “Kalasnjikov” si multe alte piese pline de viata si de ritm s-au cantat pe scena Salii Palatului, efervescenta trupei, insufletirea si entuziasmul depus in interpretare transmitandu-se publicului, care nu a ezitat sa se ridice de pe scaune, sa cante si sa danseze. Din nefericire, lumea venita la concert a fost destul de putina, desi Boban & Marko Markovic Orchestra ar fi meritat, cu siguranta, o audienta mult mai numeroasa. Dar chiar si asa, timp de mai bine de o ora si jumatate, am avut parte de o reprezentatie extraordinara a unor muzicieni deosebiti.

Sarbii au fost chemati la bis in final, timp in care multi dintre cei prezenti au coborat in fata scenei si le-au multumit artistilor pentru un show exemplar.

“Nema vise sunca
Nema vise meseca
Nema tebe, nema mene
Niceg vise, nema joj…”

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Boban/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *