Premiera filmului “Slumdog Millionaire” in Romania

Premiera in Romania a mult titratului film Slumdog Millionaire, castigator a numeroase premii (printre care 8 Oscaruri si 4 Globuri de Aur) a avut loc aseara, 13 martie, la Cinema Studio.

Evenimentul a oferit cinefililor si ocazia de a achizitiona cartea care a stat la baza filmului, publicata in Romania sub numele de “Vagabondul Milionar”. Traducerea acesteia este semnata de cunoscutul critic de film, jurnalist si traducator Irina Margareta Nistor, iar cea care a editat cartea este Adelina Patrichi, directorul editurii Taj Books & Media (scriitoarea si realizatoarea, in anii ‘90, a emisiunii Cultura in lume, ale carei principale preocupari au fost dintotdeauna indreptate catre India si catre literatura indiana de calitate).

Gazdele serii au fost Irina Margareta Nistor si Adelina Patrichi. Printre cei prezenti s-au numarat si Excelenta Sa, domnul Debashish Chakravarti, ambasadorul Indiei in Romania (alaturi de sotie), Virgil Iantu si Nae Caranfil.

Contactul meu cu filmul inainte de aceasta premiera a fost minor. Mi-a trecut pe la urechi scandalul dintre producator si parintii copiilor care joaca in film (scandal iscat pe tema onorariului extrem de mic oferit acestora din urma). Dar nu cunoasteam deloc povestea, nu stiam nici macar ca tot scenariul se desfasoara in jurul concursului Vrei sa fii miliardar. Prin urmare, raportarea mea la film a fost nealterata.

Pe scurt, filmul povesteste viata a doi frati orfani, din India (Jamal si Salim), crescuti in mahalalele Mumbai-ului. Acestia aleg cai diferite in viata, Jamal fiind exponentul unei vieti cinstite, iar Salim exact opusul. Dupa multe incercari disperate de a o regasi pe cea care-i furase inima in copilarie, Jamal ajunge sa participe la concursul Vrei sa fii miliardar, pe care-l si castiga raspunzand corect la toate intrebarile care, intamplator, aveau legatura cu cate un episod din viata lui mizera de pana atunci.

Privit in ansamblu, filmul mi s-a parut unul agreabil si lejer, tipul de film ce nu pune probleme de intelegere. Mi-au placut actorii, regia a fost de calitate, scenariul bine gandit, cu cresteri ingenioase de ritm care m-au facut sa astept cu rasuflarea taiata, iar coloana sonora (semnată de A.R. Rahman) a fost in ton cu actiunea filmului. Mi s-a parut interesanta si incursiunea brutala in suburbiile Mumbai-ului.

Luat insa la bani marunti, filmului i se pot gasi si minusuri. Povestea inglobeaza clisee si tipologii umane tipic hollywood-iene (copilarie nefericita, inechitate sociala, doi frati despartiti de o femeie, dragoste lipsita de sansa, tortura, happy-end etc). Insusi laitmotivul povestii este unul cliseizat (ni se demonstreaza la fiecare raspuns corect dat de Jamal ca scoala vietii este mult mai importanta decat invatamantul institutionalizat).

Prin urmare, Slumdog Millionaire nu prezinta o realitate usor de acceptat si nici nu se incadreaza in seria filmelor profunde, care pun intrebari esentiale. Reuseste, insa, sa induca la final o stare de bine pentru cei care vor sa evadeze in vis si care cred in finaluri fericite.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *