Legenda unui Imparat si a Artei sale

Sambata, 28 martie, am participat, alaturi de o sala plina de pasionati ai artelor martiale – si nu numai – la spectacolul Legenda unui imparat si a artei sale, care a avut loc la Centrul Cultural al Ministerului Administratiei şi Internelor, la ora 19:00.

Recunosc ca acest domeniu, al artelor martiale, nu imi este deloc familiar si ca am asteptat spectacolul cu o oarecare indoiala. Dar la final, scepticismul mi-a fost demontat: am plecat de acolo cu admiratie si respect pentru cei pasionati de aceasta forma de arta.

Cu o pasiune si daruire totala, dar si cu o inventivitate debordanta, artistii au reusit sa transforme miscari, care pentru un necunoscator ar fi putut deveni periculos de anoste, intr-un adevarat spectacol de culori, lumini si umbre.

Organizarea a fost la inaltime. Fiecare scaun avea atasat programul, un formular de feedback si flyere care prezentau cursurile celor de la wudangshu.com. Punctualitatea a fost, de asemenea, un punct forte al organizatorilor: spectacolul a inceput la ora anuntata si s-a incadrat perfect in intervalul de timp acordat. Am apreciat si existenta prezentatoarei care, cu vocea ei calda, plina de inflexiuni, a reprezentat pentru mine, neinitiata in ale culturii chineze, un mare ajutor. Fara un narator care sa explice cu lux de amanunte fiecare gest si fiecare miscare, mi-ar fi fost greu sa intru in atmosfera creata.

Spectacolul m-a captivat inca de la primele acorduri muzicale. Prin intermediul dansului, muzicii ambientale si kung fu-ului am fost introdusa intr-o lume legendara si misterioasa. Am cunoscut legenda Imparatului Galben, a carui domnie a fost un apogeu al infloririi spirituale si culturale in China. Am aflat semnificatiile dansului traditional chinezesc, am admirat maiestria manuirii armelor stravechi si am descoperit cele trei tipologii feminine care i s-au revelat Imparatului Galben in vis (Fata Pretioasa, Fata Imaculata si Fata Misterioasa). Am patruns, de asemenea, misterele cunoscutei arte martiale Taijiquan, renumita pentru efectele sale benefice asupra sanatatii si longevitatii practicantilor.

Inainte de a parasi sala, am depus formularul de feedback completat, fiind surprinsa intr-un mod placut de reprezentatie si promitandu-mi ca, pe viitor, sa incerc sa acord mai multa atentie culturii orientale.

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Legenda/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *