Copiii teribili

Doi frati, care duc o viata boema si nici macar nu intrezaresc grijile unei existente normale, se izoleaza de lume si isi dezvolta o legatura ciudata care va avea, in cele din urma, consecinte tragice.

Acesta este un rezumat, in linii mari, al romanului “Copiii teribili”, scris de Jean Cocteau in 1929 si aparut la noi in 2005, la Editura Paralela 45. Privit in detaliu, insa, romanul este mai mult decat povestea unor frati legati prin tot soiul de conexiuni, el analizand atat mecanismele profunde ale gandirii celor doi, cat si relatiile pe care acestia le stabilesc cu lumea.

Din momentul in care Paul vine de la scoala ranit de un bulgare expediat de colegul Dargelos, coleg fata de care Paul avea o admiratie deosebita, care atingea chiar pasiunea, sora lui Elisabeth incepe sa-l considere un neajutorat care va avea nevoie de sprijinul ei pentru tot restul vietii. Astfel, cei doi, alaturi de Gerard, care este indragostit de Elisabeth, incep sa isi petreaca timpul locuind toti in aceeasi camera, ingrijiti fiind de diverse persoane cu intentii bune. Aici, Gerard va asista zilnic la spectacolul oferit de personalitatea puternica a lui Elisabeth, de atitudinea ei schimbatoare, de dialogurile acide cu fratele ei si de incaierarile dintre ei, precum si de “cutia cu comori”, in care fratii strang tot felul de nimicuri importante pentru ei. Fara sa mearga la scoala, fara sa stie ce valoare au banii si fara sa inteleaga nimic din ceea ce inseamna o viata adevarata, adolescentii traiesc in propria lume plina de ciudatenii.

Dupa ce obtine o slujba ca manechin, lucru care il determina pe fratele ei sa o considere o femeie usoara, Elisabeth o cunoaste la locul de munca pe Agathe, pe care o aduce sa locuiasca in camera lor. Paul se indragosteste de ea si sufera pe ascuns, iar atitudinea ei este asemanatoare. Anii trec, si dupa ce Elisabeth se casatoreste cu Michael, un tanar extrem de bogat, care moare imediat dupa nunta, cei patru se muta in hotelul acestuia. Desi isi iau camere separate, se simt singuri si stingheri, asa ca se reunesc in cele din urma intr-o galerie.

Pentru ca Paul nu mai suporta sa o iubeasca pe Agathe in tacere, decide sa ii trimita o scrisoare, care, insa, pica in mainile lui Elisabeth. Cand aceasta afla ca Paul o iubeste pe Agathe si ca fata are aceleasi sentimente fata de fratele ei, gelozia si rautatea intuneca mintea tinerei. Ea se apuca de tesut o intreaga poveste mincinoasa, cum ca Gerard ar iubi-o pe Agathe, Paul ar detesta-o, iar ea, de asemenea, l-ar iubi pe Gerard si ii determina pe cei doi prieteni ai lor sa se casatoreasca unul cu altul, desi intre ei nu existau sentimente de iubire.

Adevarul iese la iveala, insa, in momentul in care Paul inghite un drog puternic. Prins in ghearele mortii, el ii marturiseste Agathei ca o iubeste, femeia isi exprima si ea sentimentele si amandoi isi dau seama de monstruozitatea comisa de Elisabeth. Fara sa vada alta cale de a iesi din aceasta situatie, Elisabeth, care intelege ca Paul va muri imediat, ia un revolver si se sinucide.

In esenta, “Copiii teribili”, desi scurt, este un roman complex despre psihicul uman, despre legaturi bizare si bolnavicioase, despre trairea unei pseudovieti si despre puterea jocului.

Share

One thought on “Copiii teribili

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *