Super Jazz Concert

Luni, 27 Aprilie, in micuta, dar cocheta sala de concerte a Centrului National de Arta Tinerimea Romana, m-am delectat ascultand timp de aproximativ o ora jazz, muzica sublimei imperfectiuni. Din nefericire, publicul prezent nu a fost prea numeros, insa a incercat sa suplineasca scaunele goale prin aplauze sincere.

Am avut onoarea sa-i ascult pe Marius Popp (pian), Garbis Dedeian (saxofon), Sorin Romanescu (chitara), Laurentiu Horja (bass) si Tudor Parghel (percutie), toti nume cu greutate in jazzul romanesc. O sa incerc o scurta prezentare a fiecaruia dintre ei:

Marius Popp, pianist si compozitor de jazz recunoscut pe plan international, este fondatorul Festivalului de Jazz din Sibiu – 1974. Numele lui se leaga de inceputurile jazz-ului romanesc, fiind unul dintre primii jazzmani ai nostri. Este cunoscut, de asemenea, si pentru calitatile sale pedagogice – a scris multe carti de profil, printre care primul manual de jazz elaborat si publicat in Romania.

Garbis Dedeian este un renumit saxofonist si compozitor. Fiind un creator prolific de teme inspirate, a fost premiat de Uniunea Compozitorilor, iar trupa sa a fost declarata Formatia Anului in 2003. Ca si Marius Popp a indrumat generatii intregi de tineri, fiind mentorul multor talente.

Sorin Romanescu, binecunoscut chitarist al scenelor de jazz, a fost nominalizat in 2008 de catre Fundatia Muzza la Premiul pentru muzicianul anului in jazzul romanesc.

Laurentiu Horja (bass), un nume deja cunoscut in jazzul autohton, a colaborat in 2007 cu Emy Dragoi la inregistrarea albumului Etno-Fonia (1320).

Tudor Parghel (percutie), fiul regretatei Anca Parghel, este absolventul Conservatorului Regal din Bruxelles (unde a predat timp de mai bine de un deceniu mama lui, la clasa de canto-jazz).

Piesele interpretate au fost alese dintr-o paleta variata: de la balade melancolice pentru saxofon sau bass si pian, pana la ritmuri alerte, extrem de complexe. Seara a inceput cu celebrul Cameleon al lui Herbie Hancock, piesa presarata cu ritmuri funk. A continuat cu Mersul pe sarma, piesa regretatului Stefan Berindei (saxofonist, compozitor, aranjor si lider de formatie). Balada lui Garbis Dedeianu, In linistea noptii, si compozitia lui Marius Popp, Simpla nostalgie (de pe albumul Essential lansat in 2006) au reusit sa transpuna publicul intr-o stare de reverie. Au urmat doua piese de pe albumul lui Mihai Popp, Seminte prajite-Roasted Seeds, lansat in februarie 2009: Seminte prajite si Cantec de luna plina – Rapirea din serai.

La final, cu neprefacuta modestie, artistii ne-au multumit pentru “efortul” de a-i fi ascultat. Aplauzele noastre, oricat de insufletite si pline de elan au fost, nu au putut exprima in totalitate recunostinta pentru cei care ne daruisera o seara de exceptie.

Din pacate, neavand studii de profil, nu pot oferi detalii legate de structurile armonice şi ritmice sau de tehnica interpretativa folosita in concertele de acest gen. In schimb, va pot invita cu caldura sa-i ascultati pe acesti artisti atunci cand veti avea ocazia.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *