Indicii anatomice – Oana Stoica Mujea

Cu toate ca nu sunt o pasionata a genului, romanul politist al Oanei Stoica Mujea m-a
atras inca de la bun inceput. Nefiind o cunoscatoare, am avut permanent ideea – preconceputa poate – ca valoarea unui roman politist este data de modul in care finalul este construit si de dezlegarea intrigii. Privit din acest punct de vedere “Indicii anatomice” este la inaltime, beneficiind de un final cu totul si cu totul neasteptat.


Scris intr-o maniera relaxata, presarat cu mostre de limbaj colorat, romanul se constituie intr-o adevarata ancheta condusa profesionist, cu metode criminalistice specifice de catre Lala, o politista agorafoba.

Actiunea se desfasoara pe doua planuri: Satu Mare (locul crimei) si Bucuresti (locul in care Lala, din apartamentul ei confortabil, incearca sa dezlege misterele). Si pentru ca deplasarea in spatii aglomerate i se pare o adevarata corvoada, detectiva isi gaseste ajutor in persoana Crinei Dunca, o jurnalista destoinica din Satu Mare, care ii da informatii de prima mana, fiind intotdeauna in centrul evenimentelor.

Planurile actiunii se suprapun, firul epic se complica odata cu aparitia mai multor indicii raspandite de mana criminala, iar povestirea devine din ce in ce mai alerta. Finalul este neasteptat, dar rasplateste rabdarea cititorului, adevaratul criminal si complicii acestuia fiind dezvaluiti treptat, intr-o ordine bine gandita, care mareste suspansul.

Printre personajele fictive ale romanului am identificat si cateva personaje reale (Bogdan Hrib, Crina Dunca) care sunt creionate minutios. Accentul este pus mai degraba pe eroii cartii, actiunea desfasurandu-se in plan secundar. Introspectiile si atenta abordare psihologica construiesc un adevarat roman psihologic modern.

“Indicii anatomice” are toate ingredientele necesare unui roman politist: o intriga bine construita, supans, incertitudine, personaje bine construite, deznodamant socant, stil enigmatic. Fanii literaturii politiste vor fi cu siguranta atrasi in rezolvarea cazului si vor astepta, inca de la primele pagini, clarificarea situatiei.

Daca v-am captat atentia, puteti cumpara volumul de aici.

Share

One thought on “Indicii anatomice – Oana Stoica Mujea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *