Calatoria lui Malaparte pe urmele lui Gruber

Asteptam premiera filmului “Calatoria lui Gruber” al regizorului Radu Gabrea in primul rand pentru ca stiam ca fusese apreciat la festivalurile din strainatate si in al doilea rand pentru ca mai stiam si ca din distributie fac parte cateva nume mari precum Claudiu Bleont si Marcel Iures.

Seara a inceput cu regizorul Radu Gabrea, care ne-a prezentat filmul, dupa care ne-a lasat in compania fanfarei Zece Prajini, care ne-a cantat “muzica lui Gruber”. Dupa momentul muzical, s-a trecut la vizionarea propriu-zisa. “Calatoria lui Gruber” este o fictiune pornita de la fapte reale si trateaza subiectul dureros al deportarii evreilor in 1941 (Pogromul de la Iasi), in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, pe care se tese o alta poveste, despre birocratia din Romania in care se rataceste corespondentul de razboi Curzio Malaparte (Florin Piersic Jr.). Acesta capatase un soi de raceala care nu-i mai trecea si a primit o recomandare pentru medicul alergolog Josef Gruber din Iasi. Odata ajuns aici, insa, Malaparte va avea mult de alergat pana sa dea ochii cu medicul, din cauza incompetentei si a indolentei militarilor romani, care nu se inghesuie sa-l ajute, desi sunt singurii care o pot face. Sistemul balcanic functiona si atunci ca si acum, in sensul ca daca aveai nevoie de o informatie, un act cat de neinsemnat sau o stampila, trebuia sa pierzi zile intregi si sa te muti de la un birou la altul pana sa te vezi cu treaba rezolvata. Asta in cazul in care aveai noroc. Daca mai erai si strain, ca Malaparte, si vorbeai germana si italiana intr-un oras romanesc de provincie in care functionarii abia cunosteau limba materna, atunci lucrurile se complicau si mai tare. Ca sa nu mai zic daca, pe timp de razboi, erai in cautarea unui medic alergolog evreu, care era foarte posibil sa fi fost deportat intr-una din zilele anterioare, alaturi de alti 5000 de insi!

Pe langa atmosfera de razboi – ordine executate scurt, bombardamente, lipsa medicamentelor – “Calatoria lui Gruber” este un film despre metehnele armatei romane si, intr-un sens mai larg, ale poporului roman, despre ignoranta si incompetenta si despre atat de familiarul “Nu ai voie sa…!” neurmat de motivatii logice.

Mi-a placut jocul lui Florin Piersic Jr., care a dat viata unui Malaparte mai intai distrus fizic si blazat, apoi readus la viata treptat de indaratnicia celor care ii ies in cale, dar roluri de exceptie fac si Claudiu Bleont, in pielea colonelului Niculescu-Coca, un militar cand amuzant si alunecos, cand efervescent si nervos sau Alexandru Bindea care il interpreteaza pe eficientul consul al Italiei la Iasi, Guido Sartori. Marcel Iures, in rolul lui Gruber, are o aparitie mult prea scurta, dar, ca de obicei, de efect.

In film se vorbeste germana si italiana, dar veti mai auzi si cate o fraza in romana, care de regula este fie un proverb, fie o injuratura. Drama cu accente comice, pe alocuri, “Calatoria lui Gruber” este o productie care merita vazuta atat ca o felie de istorie rescrisa, cat si ca o satira a defectelor poporului roman.

Seara s-a incheiat cu acelasi Radu Gabrea, care ne-a prezentat echipa care a contribuit la realizarea acestui film, invitandu-i alaturi de el si pe actrita Victoria Cocias, co-producatoare, plus o parte dintre actorii care au aparut in film, printre care Claudiu Bleont, Alexandru Bindea si Teodor Danetti, ceilalti, inclusiv personajul principal, fiind ocupati cu proiectele la care lucreaza in prezent.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *