Anim’est – ce am vazut in ziua a doua la Union

Din multitudinea de proiectii difuzate in ziua a doua a Festivalului de Film de Animatie “Anim’est” am ales o serie de filme regizate de Luminita Cazacu (reunite sub titlul “Portret Luminita Cazacu”) si una dintre peliculele sectiunii “Retrospectiva Miyazaki”, “Castelul umblator al lui Howl”, difuzate la Cinema Union.

Luminita Cazacu – artist plastic, regizor de film de animatie, scenograf, grafician si scenarist – a fost prezenta la Cinema Union inainte de difuzarea filmelor dumneai. Regizoarea ne-a multumit pentru prezenta la filmele ei, a facut o scurta descriere a proiectiilor care urmau si ne-a povestit ca in anii ’80, cand au fost realizate, studentii erau cei mai mari fani ai acestui gen de film.

Prima proiectie a fost “Evolutie” (despre care Luminita Cazacu ne informase ca initial a avut titlul ”Revolutie”, dar a fost sfatuita sa-l schimbe pentru a nu se crea confuzii), in care o camasa intinsa la uscat se elibereaza de cele trei carlige care o tineau si zboara odata cu vantul in cautarea libertatii si a diverselor experiente placute sau mai putin placute. A urmat “Balada pentru Margica Albastra”, in care un copil apreciaza minunatiile planetei noastre, si in special ale naturii, iar vocea care recita ii apartine lui Adrian Pintea.

Urmatoarele filme au avut ca subiect conditia femeii, inca din cele mai vechi timpuri si relatia ei cu sexul opus, intr-o forma amuzanta, dar care ascunde niste situatii destul de asemanatoare cu realitatea. Prima pelicula – “Conditia Penelopei” – a beneficiat de vocea lui Toma Caragiu, cea de-a doua – “Dupa-amiezele Penelopei”- de vocea lui Octavian Cotescu, iar urmatoarele – “Penelopa si cele noua muze”, “Penelopa in templul artelor”, “Penelopa si scufita rosie”, “Penelopa si uriasii cei rai” – au fost fara cuvinte, regizoarea hotarand sa nu mai apeleze la vocile actorilor, deoarece acestia avusesera probleme din cauza aparitiei (cu vocea) in filmele ei. Seria va mai rula si pe 8 octombrie de la ora 18.00, tot la Cinema Union.

De la ora 20.00 am urmarit “Castelul umblator al lui Howl”, la care numarul celor prezenti in public s-a marit considerabil si sala de la Union aproape ca s-a umplut. Printre cei prezenti s-au aflat si cativa copii foarte mici, carora parintii au fost nevoiti sa le citeasca traducerea si sa le explice de multe ori ce se intampla pe ecran, ceea ce a facut ca vizionarea sa fie una destul de zgomotoasa, cel putin in partea de sala in care am stat eu.

Filmul regizorului japonez Hayao Miyazaki, cu titlul original “Hauru no ugoku shiro”, ii are in centru pe vrajitorul Howl – posesorul unui castel mutat de colo-colo de catre Calcifer, un demon al focului, legat printr-un contract de Howl – si pe Sophie, o tanara care lucreaza la un magazin de palarii si care este transformata intr-o batrana de 90 de ani de catre Vrajitoarea Pustiurilor. Cu noul aspect, Sophie intra in castelul lui Howl si se autoangajeaza ca menajera, deoarece casa era un dezastru. Ea reuseste sa-l imblanzeasca si pe Calcifer, stabilind cu el sa il scape de contractul cu Howl, in timp ce el ii promite sa o faca din nou tanara, se imprieteneste si cu micutul servitor Markl si pana la urma ajunge sa aiba grija si de Vrajitoarea Pustiurilor, dupa ce aceasta isi pierde puterile.

Intre timp, Howl se transforma zi de zi intr-un monstru care isi risca viata, luptand impotriva dusmanilor. Totusi, el isi gaseste timp sa se indragosteasca de Sophie (despre care intelege ca arata batrana pentru ca este vrajita), iar ea are de asemenea sentimente puternice pentru Howl. Personajele trec prin multe aventuri periculoase pana sa ajunga la un final fericit pentru toata lumea. Filmul mai ruleaza marti, 6 octombrie, de la ora 22.30 la Cinema Patria si sambata, 10 octombrie, de la ora 16.30, in aceeasi incinta.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *