Competitia de scurt metraje 4 si legende medievale la Anim’est

Din ziua de 8 octombrie a festivalului Anim’est 2009 am ales spre vizionare competitia internationala de scurt metraje 4, difuzata la Cinema Patria, precum si lung metrajul “Povestea Caprei”, aflat si el in competitia internationala. In sala a fost prezent, desigur, si juriul, alcatuit din Georges Schwizgebel, Guilaine Bergeret si Alex. Leo Serban.

Competitia de scurt metraje 4 a inceput undeva dupa ora 18.30 si a inclus proiectiile:

– “Inger pe jos”/”Engel zu Fuss” (Germania, 2008), o productie despre un inger caruia i s-au scurtat aripile si a cazut din cer, dar i-au crescut la loc dupa ce a invatat sa iubeasca oamenii
– “Nu e deloc de ras, asta e arta”/”Het is niet grapping, het is kunst” (Olanda, 2008), un scurt metraj despre o fata innebunita dupa arta, dar care nu pricepe absolut nimic din ea
– “Post-it-uri galbene”/”Yellow Sticky Notes” (Canada, 2007), un filmulet despre un animator a carui viata si relatie cu societatea ne trec prin fata ochilor sub forma unor post-it-uri galbene cu “lucruri de facut”
– “El si ea”/”The Man and the Woman” (Rusia, 2008), o lectie sensibila despre cum intelegerea, respectul si iubirea dintr-un cuplu pot dura pana la moarte
– “Triunghiul iubirii”/”Love Triangle” (Marea Britanie, 2007), un film nu despre vreun triunghi conjugal, ci despre o femeie care, dupa o vizita facuta familiei sale indiene, se transforma intr-o… somosa (aperitiv indian sub forma de triunghi), spre confuzia iubitului ei!
– “Jazzed” (Belgia, Olanda, 2008), despre un pesonaj pus pe aventuri, care da curs celor mai intense trairi
– “Suflet de azur”/“L’anima mavi” (Italia, 2009), un scurt metraj ca un amalgam de picturi, in care predomina albastrul
– “Jocurile stelare”/”Star Games” (Marea Britanie, 2008), despre modul in care locuitorii unui oras din viitor se antrenau pentru participarea la Jocurile Stelare, in timp ce o raza de lumina ii absorbea intr-un zeppelin pe cei mai buni dintre ei.
– “Cosmar regesc”/”The Royal Nightmare” (SUA, 2008), o pelicula amuzanta, la marginea absurdului, despre un rege care sta in castelul sau si este deranjat constant de un calator
– “Ziua Jujitsu”/“Il giorno del Jujitsu” (Italia, 2009), un scurt metraj despre un preot care trebuie sa lupte la propriu cu demonii pentru a-si putea tine slujba. Foarte amuzanta bataia a la Matrix cu demonul 516 (foto), precum si trecerea credinciosilor dintr-o tabara in alta, in functie de cine parea sa castige.
– “Cand se rostolgolesc merele”/ ”Kad aboli ripo” (Letonia, 2009), despre un motan care traieste intr-un sifonier la marginea unei livezi, alaturi de un soarece. Toamna, cand motanul aduna mere pentru iarna, gaseste si un ou din care va iesi… o surpriza.
– “Povestea lutului”/“The Pottery’s Tale” (Iran, 2008), un foarte interesant filmulet, sustinut de o muzica traditionala, despre zecile de modele care se regasesc pe vasele de lut iraniene
– “Singuratate”/”Tanhaai” (Iran, 2008), despre un colos de piatra, care locuieste singur pe planeta lui si in cele din urma se arunca in vid, innebunit de ideea solitudinii
– “Comunitate”/”Gemeinshaft” (Turcia, 2008), despre cinci indivizi care locuiau intr-o casa din varful dealului care se sinucid pe rand dupa ce un al saselea, asemanator lor, incearca sa se integreze in grup. “They just didn’t want to be six”.
– “Totul curge”/”Wszystko ptynie”, o emotionanta poveste despre trecerea timpului, care afecteaza toate vietuitoarele, lucrurile si natura insasi.

Acest calup de scurt metraje mai poate fi vazut si astazi de la ora 14.30, tot la Cinema Patria.

A urmat de la 20.45 “Povestea Caprei – legende din Praga de altadata”/”Goat Story – The Old Prague Legends” (Cehia, 2008), un lung metraj regizat de Jan Tomanek. Jemmy, un tanar de la tara, vine la oras, in Praga medievala din timpul lui Carol al IV-lea, si se pomeneste cooptat in munca la podul de piatra care se construia peste Vltava, desi el isi doreste sa fie sculptor. Acolo, se indragosteste de Katy, fata care aducea cuiele (pe care le smulgea noaptea din capacele sicrielor din cimitir), spre completa numultumire a caprei lui, care avea grija de el si care acum se simte neglijata – drept pentru care toata ziua bea de stinge si umbla numai pe trei carari.

Pe de alta parte, maestrul Hanus se zbate sa construiasca un ceas astronomic si, cum are nevoie de un sculptor talentat pentru statuile miscatoare din interiorul ceasului, il ia drept ajutor pe Jemmy, dupa ce intamplator il vede sculptand pe strada. Ceasul este gata, consiliul orasului este laudat (desi toata munca ii apartine maestrului), dar lui Hanus ii sunt scosi ochii pentru a nu mai construi ceva asemanator in alta parte a lumii. Atunci, batranul scoate o rotita din angrenaj si toata masinaria intepeneste. Pentru ca ajunsese langa mecanism cu ajutorul lui Katy, oamenii primariei cred ca ea a stricat ceasul si o condamna la moarte, dandu-i lui Jemmy un termen-limita sa-l repare. Cum capra ii mananca schitele ceasului intr-o noapte, tanarul se vede nevoit sa faca tot felul de incercari de a-l repara fara niciun ajutor. Cand, in sfarsit, reuseste, consiliul a pregatit deja spanzuratoarea pentru Katy, pe care o si executa. Ceea ce nu stie consiliul este ca in hainele lui Katy, cu gluga pe cap, nu se afla ea, ci capra, care isi daduse seama de raul facut si incercase sa il indrepte. Dar nu va intristati, capra nu a murit, pentru ca inainte sa fie spanzurata isi luase masuri de supravietuire.

O poveste secundara se tese in jurul tanarului student sarac Matthias, care isi gaseste locuinta in Casa lui Faust, pe care praghezii o cred blestemata si in care isi va vinde sufletul diavolului dupa ce ajunge la limita suportabilitatii in ceea ce priveste saracia. Cand vine momentul sa-si cedeze sufletul Necuratului, insa, tanarul se sperie, lasa in urma toate averile si fuge din Praga pentru a ramane cu sufletul la locul lui. Si la fel de sarac precum venise in oras.

“Povestea Caprei” mai ruleaza si sambata, 10 octombrie, ora 19.00, la Cinema Elvira Popescu.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *