Brendan si secretul din Kells

“Brendan si secretul din Kells”/ “Brendan et le secret de Kells” a rulat pe 9 octombrie in cadrul competitiei internationale de lung metraj de la Anim’est 2009, la Cinema Patria. Filmul mai poate fi vizionat si astazi, la ora 21.00, la Cinema Elvira Popescu.

Pelicula lui Tomm Moore, o coproductie Irlanda, Franta, Belgia 2009, il are in centrul ei pe Brendan, un baiat de 12 ani care locuieste si lucreaza la Abatia Kells din Irlanda. Vremurile nu sunt usoare pentru nimeni: vikingii au parasit nordul si calca totul in picioare in cautarea aurului. Aceasta este cauza pentru care abatele din Kells, care este chiar unchiul lui Brendan, isi lasa balta preocuparile culturale si spirituale si se apuca impreuna cu oamenii sai de ridicat un zid gros in jurul manastirii, intrerupt de o poarta imensa si rezistenta, care nu se deschide decat foarte rar.

Lui Brendan ii este interzisa iesirea din curtea Abatiei, care este imprejmuita de o padure deasa, in care locuieste monstrul Intunericului. Desi i-ar placea sa viziteze padurea, baiatul creste temator si nu iese din cuvantul abatelui. Asta pana cand la Abatie apare fratele Aidan, un invatat batran, care are in lucru o carte fascinanta, scrisa cu cerneala verde de agrise. Aidan are nevoie de ajutorul lui Brendan pentru a termina cartea, iar acesta e mai mult decat incantat sa i-l ofere. Mai intai, ignorand regula unchiului sau, merge in padure insotit de Pangur, motanul lui Aidan, pentru a culege agrise. Atacat de lupi, Brendan scapa cu ajutorul lui Aisling, o zana care are sub comanda lupii si care cunoaste padurea ca in palma. Cei doi se imprietenesc si Aisling nu numai ca il ajuta sa culeaga agrise, dar ulterior il salveza si din camera in care il inchide unchiul sau ca sa nu se mai tina de aventuri periculoase si il insoteste si in pestera monstrului, de la care reuseste sa ia un cristal necesar continuarii scrierii cartii lui Aidan.

Atacul vikingilor soseste si nu ramane fara urmari, poarta cedeaza, multe persoane de la abatie sunt ucise, dar Abatele scapa cu viata, precum si Aidan si Brendan, care fug in padure. Brendan reuseste sa termine cartea pe care, la maturitate, i-o aduce imbatranitului abate din Kells, care ii credea morti pe el si pe Aidan.

In aceasta seara, de la ora 20.30, este programata Gala Anim’est 2009, la Cinema Patria. Gala este deschisa publicului larg, accesul facandu-se atat pe baza ecusoanelor de acreditare si a invitatiilor, cat si pe baza Festival Pass-urilor, tichetelor de 10 intrari si biletului Anim’est in valoare de 10 lei, care poate fi achizitionat de la casele de bilete ale celor patru locatii Anim’est, de pe site-ul www.bilet.ro, cat si din reteaua magazinelor partenere Bilet.ro.

Filmul de incheiere al Anim’est este lung metrajul sarbo-american “Film noir” (2007), in regia lui Jud Jones si a lui Risto Topaloski, selectionat in competitiile oficiale ale importantelor festivaluri de film de la Annecy, Pusan sau San Francisco.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *