Pedepseste-ma, I’ve been Bad… Lieutenant

Nu m-am dat in vant niciodata dupa filmele cu Nicolas Cage si in cele putine in care l-am vazut nu mi-a placut prea tare de el. Probabil ca nu m-am uitat eu la filmele potrivite, mai ales ca omul are si un Oscar in portofoliu. In “Pacatele unui politist. Ultimul apel: New Orleans”/ “Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans”, Nick face un rol delicios, intrand cu mare talent in pielea temperamentalului politist Terence McDonagh.

Terence McDonagh are un moment de glorie in timpul uraganului Katrina, cand salveaza un barbat de la inec. Gestul lui eroic are consecinte dintre cele mai grave: politistul ramane cu niste dureri de spate pe care nu le doreste nici dusmanilor, precum si cu dependenta de medicamente. Numai ca locotenentul McDonagh nu se limiteaza la ce-i prescrie doctorul, ci trece la droguri din ce in ce mai puternice, mai ales ca un coleg de la Camera de Bunuri, unde se depozitau narcoticele confiscate in misiuni, ii procura tot ce are nevoie.

Asa se face ca vajnicul Terence pe de o parte se ia de gat cu traficantii si se zbate sa dezlege o crima complicata, apeland la trucuri care il baga in diverse buclucuri, iar pe de alta parte trage pe nas de mai multe ori pe zi si profita de orice situatie si de orice persoana care il poate ajuta sa capete niste droguri. In acest timp, pierde sume serioase la pariurile sportive, incearca sa se ocupe si de iubita lui (Eva Mendes), o prostituata care il mai baga si ea in belele, precum si de tatal sau alcoolic si de sotia acestuia la fel de pasionata de bautura, ba se mai lupta si cu diverse halucinatii cauzate de consumul de stupefiante.

Poate ca filmul e departe de a fi nominalizat la Premiile Academiei, dar Cage si-a facut treaba exemplar in acest rol. Terence nu e deloc ceea ce am numi un individ dezirabil: e nervos, agitat, are un mers grabit si stramb, iar dependenta de droguri si sexul cu necunoscute in parcari nu-l fac mai simpatic. El compune o imagine duala a politistului american: in ochii celor din jur, pare condus de idealul dreptatii si de restabilirea ordinii intr-un oras dur, lucru care ii si reuseste, de altfel, iar in rest are toate calitatile unei persoane profund depravate, care profita de functia pe care o are pentru a-si satisface viciile cele mai periculoase. Desi traieste la limita, personajul scapa miraculos din toate necazurile si ajunge sa fie decorat pentru merite deosebite in campul muncii.

Dramatic si alert, “Pacatele unui politist. Ultimul apel: New Orleans” are, totusi, si diverse momente comice, in special acelea care implica halucinatiile politistului nostru, asa cum o sa vedeti daca mergeti la premiera filmului, care va avea loc pe 6 noiembrie, la The Light Cinema.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *