Suspans, religie si politica in “Papa trebuie sa moara”

Dupa ce am citit cu sufletul la gura “Ultimul papa”, primul roman din seria Vatican apartinand scriitorului portughez Luis Miguel Rocha, muream de nerabdare sa pun mana pe urmatorul volum, care s-a lansat spre finalul anului trecut in mai multe orase din Romania.

Asa se face ca in urma lansarii de la Bucuresti m-am ales cu un exemplar din “Papa trebuie sa moara”, cu tot cu dedicatia din partea autorului, primita la fata locului. Am citit cartea in doua sau trei zile (pentru ca mai aveam si alte lucruri de facut, altfel as fi dat-o gata mai repede), dar am tot amanat sa scriu despre ea si asa am ajuns in 2010!

Luis Miguel nu se dezminte nici in acest volum din seria dedicate papilor si ne serveste un thriller captivant, cum a facut si in primul volum. Ne intalnim din nou cu ziarista Sarah Monteiro, acum angajata la prestigiosul The Times, pe sectiunea de politica internationala. Articolele ei sunt de fiecare data cele mai atragatoare si cele mai exacte, astfel ca Sarah se pomeneste vrand-nevrand in postura de trend-setter in materie de subiecte politice, iar colegii ii dau porecla “Mourinho”. 🙂
Sigur ca viata ei aparent linsitita nu are cum sa ramana asa prea multa vreme: telefonul prin care batranul JC o avertizeaza sa plece imediat din Londra daca vrea sa ramana in viata nu este decat inceputul unui noi aventuri periculoase, implicand preoti, servicii secrete si interese politice meschine. Cauza urmaririi lui Sarah? Un dosar cu documente valoroase, desigur, de data aceasta privind moartea Papei Ioan Paul al II-lea.

Personajele se impart din nou in doua tabere, fiecare decisa sa dejoace planurile celeilalte si sa faca si cateva victime umane. Rafael, “preotul James Bond”, i se alatura si de aceasta data lui Sarah, in incercarea de a o salva de la o moarte sigura. Tensiunea erotica dintre cei doi nu va avea nici in acest volum un deznodamant, in schimb va fi speculata la maximum de catre dusmanii lor.

Insa autorul nu se margineste sa-si tina povestea la timpul prezent, ci impleteste in desfasurarea actiunii intamplari din trecut (1941, 1969, 1983 sau 1990), inclusiv atentatul asupra Papei Ioan Paul al II-lea care a avut loc in 1981, in piata Sf. Petru din Roma, tocmai pentru a face lumina asupra evenimentelor prezente. Astfel, patrundem si in intimitatea lui Karol Wojtyla (cel care va deveni Papa Ioan Paul al II-lea) si aflam mai multe despre tanarul care a incercat sa-l ucida in 1981, il cunoastem si pe un musulman care poate trezi mortii si care are viziuni cu Fecioara Maria, precum si pe maleficul arhiepiscop Paul Marcinkus, alaturi de alte personaje mai mult sau mai putin expuse, care vin sa intregeasca puzzle-ul evenimentelor.

Tradarea, crima si dragostea nu lipsesc din cartea lui Rocha. Actiunea din “Papa trebuie sa moara” te tine in priza precum aceea din “Ultimul papa”, cu amendamentul ca, de data aceasta, cunoscand felul in care autorul construieste scenariile, finalul volumului nu te mai surprinde, simti cumva care va fi sfarsitul, desi fluxul evenimentelor iti indica o alta pista.

Romanul “Papa trebuie sa moara” a aparut la Editura Tritonic in colectia Tritonic Premium, tradus din portugheza de Simina Popa si Oxana Dumitrescu si il puteti gasi aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *