Seara death la superlativ: Deicide, Avatar, Enthrallment

Concertele Deicide, Avatar si Enthrallment din Studio Martin au constituit distractia de duminica seara pentru vreo cateva sute de metalisti care au umplut Studio Martin din capitala pe 30 mai. Obsedata de punctualitate cum sunt, o sa incep prin a spune ca programul cantarilor s-a respectat aproape la minut, ceea ce imi intareste credinta ca mai sunt si in Romania organizatori care au respect pentru timpul celor veniti la evenimentele lor.

Asadar, nici nu se facuse bine 19.30 ca bulgarii de la Enthrallment erau deja pe scena si isi prezentau prima piesa. Trupele “de incalzire” au de cele multe ori misiuni dificile, fiind nevoite sa cante pe un spatiu scenic redus, sa se multumeasca fara sa se enerveze prea tare cu un sunet insuficient de bun si cu o audienta mai redusa si mai interesata de discutiile la bere decat de ce se intampla pe scena. Totusi, bulgarii au venit decisi, entuziasti, au avut parte de un sunet decent – dupa urechile mele de neprofesionist -, si au reusit sa-i bage in sala pe multi dintre cei de afara si chiar sa-i faca sa dea din plete pe piesele death/grindcore din dotare.

Avatar au intrat cu vreo cinci minute intarziere, la 20.25, dar cine era sa se mai supere dupa ce ne-au prezentat minunatia de album nou, pe numele lui “Subjects of the Same Suffering”? Aparut cu multe eforturi din partea trupei, dupa cum ne-au precizat trupetii, materialul a fost bine primit de public. Lumea s-a adunat din nou de pe afara si s-a manifestat pe “rautatile” de pe disc, adica “Blood Fountains”, “Neverending Eclipse”, “The Smile of the Bellringer”, “My Fortress is Down”, “Pendulum”, piesa de referinta a albumului, care a fost lansata sub forma de single inca din toamna lui 2008, “Psycho Ballet”, “Unborn progenies”, precum si pe o piesa in ton cu vremurile, “Manifest of Sick”. Din fata n-am auzit vocea foarte bine, dar, pentru plangerile legate de sunetul trupelor din deschidere, a se reciti prima parte a acestui text. Diferenta mare ca sunet fata de CD am simtit-o cei care il ascultasem, pentru ca restul celor din public probabil ca au perceput altfel totul, dar tot e pacat ca un album care suna cristal – doar l-au avut pe Tue Madsen (Dark Tranquillity, Moonspell, Vader etc) la butoane – sa nu se auda asa cum ar trebui si live.

Deicide nu au intarziat nici ei deloc, la 21.30 Glen Benton & co deja pornisera cu prima piesa, pe scena care parca se marise odata descoperite tobele lui Steve Asheim, situate mai in spate si mai sus fata de cele ale trupelor din deschidere. Crucile inversate, declaratiile dure la adresa bisericii, piesele cu subiecte anticrestine au facut din Deicide o trupa controversata de-a lungul timpului, dar i-au adus si legiuni de fani, dintre care am constatat cu bucurie ca s-au adunat destul de multi si pe 30 mai in Studio Martin. Peretii clubului mai aveau putin si crapau de la cata lume se adunase inauntru, si, daca la primele trupe oamenii statusera pasnici, acum deja s-a lasat cu imbranceli pe la jumatatea salii, care au ajuns pana in fata, cei care fotografiam trezindu-ne de cateva ori aproape lipiti de scena. Dar, ce concert de death mai e si ala unde lumea nu se agita corespunzator? Nu ma numar printre ascultatorii fideli ai trupei Deicide, ca sa ma lansez in declaratii ample despre prestatia lor, (care mi-ati vazut tricoul pe care il purtam aseara v-ati prins cu cine “tineam” :)), dar pot sa spun ca dupa 20 de ani de cantat metale americanii sunt inca in forma, dau bine live si cei care au crescut cu muzica lor probabil pot sa confirme. Show-ul Deicide a durat vreo ora si vreo zece minute, iar printre piesele atacate de americani s-au numarat si “Dead By Dawn”, “Oblivious to Evil”, “Kill the Christian”, “Blame it on God”, “Lunatic of God’s Creation”.

Evenimentul a fost organizat de Hatework, care merita felicitari pentru ca se gandesc sa organizeze concerte de metal extrem, cu trupe de referinta, dar si pentru ca s-au tinut de program, cel putin la concertul din 30 mai – la altele organizate de ei nu am mai fost, deci n-am cum sa ma pronunt.

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Deicide/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *