ARTmania 2010: ziua 1

Pentru a cincea oara din 2006 incoace, Sibiul este in aceste zile gazda deja celebrului festival ARTmania, in cadrul caruia au concertat de-a lungul anilor nume importante ale rockului, precum My Dying Bride, Amorphis, Nightwish, Gamma Ray sau HIM. Concertele principale ale serii de 13 august au fost Swallow the Sun, Kamelot si sisters of mercy, dar in cadrul festivalului au avut loc si alte evenimente, precum vernisaje si proiectii de filme.

Incep prin a spune ca n-am sa fac cine stie ce analiza a concertelor, pentru ca nici una dintre trupele enumerate mai sus nu se numara printre preferintele mele muzicale.

Asadar, prima seara a festivalului ARTmania 2010 a inceput putin dupa ora 19.00 cu Swallow the Sun, o trupa finlandeza de doom/death. Publicul din fata scenei era destul de rarefiat, ceea ce nu i-a impiedicat pe Mikko Kotamäki (voce) & co sa isi ia interpretarea pieselor in serios. Nu sunt un ascultator al trupei, dar am observat ca primirea facuta de catre cei din fata scenei, al caror numar a crescut treptat, a fost una buna, piesele finlandezilor alternand, in general, pasajele dure cu cele melodioase. De-a lungul pieselor, Mikko a parut foarte relaxat, a vorbit cu publicul si chiar si-a aprins cateva tigari. Vizual, vocalistul – imbracat intr-un tricou rosu si cu o sapca pe cap – a fost o pata de culoare printre colegii lui, care purtau tinute negre, “clasice” pentru rock.

Ulterior pauzei de rearanjare a instrumentelor si de plasare pe scena a unui banner urias cu Kamelot, americanii cantatori al unui amalgam de stiluri congruente, pentru ca despre ei poti spune la fel de bine ca abordeaza un power plin de viata cat si un progressive sau gothic melancolic, au intrat in scena. Am constatat ca trupa chiar are fani in Romania, multi dintre cei prezenti in Piata Mare cantand vers dupa vers si ovationand ca la meci intre piese. Membrii trupei au cantat si o piesa in amintirea mamei chitaristului Thomas Youngblood, trecuta de curand in nefiinta si au declarat ca spera sa nu fie ultima data cand canta in Romania.

Programul celor de la Kamelot s-a prelungit ceva mai mult decat era stabilit, astfel ca britanicii de la sisters of mercy nu au mai inceput la 22.10, asa cum era trecut in program, ci undeva dupa 22.30. Desi mi s-a parut ca dupa Kamelot o parte din public a plecat, la sisters of mercy s-a adunat din nou o multime compacta, care a cantat – si chiar a dansat – dupa piesele trupei. Nu stiu daca a fost alegerea lor sau se defectase aparatul de fum, cert e ca de-a lungul concertului rar i-am putut vedea la fata pe Andrew Eldritch, Chris Catalyst si Ben Christo. Ceata de pe scena si jocurile de lumini au creat o atmosfera de discoteca, dar si muzica pop/ rock’n roll/ industrial/ gothic a trupei se potrivea cu imaginea formata.

Impresie generala: mi s-a parut ca numarul celor din public a fost mai redus decat anii trecuti, adica in jur de 1500 de spectatori. Unii spun ca au fost 4000, ceea ce consider ca este o exagerare, dar, daca are cineva date exacte, m-as bucura sa ma contrazica. Totusi, cred ca a doua zi de concerte va aduce mai multe persoane, atat datorita notorietatii lui Serj Tankian, care tine capul de afis, cat si a faptului ca este zi de weekend.

Dupa ora 01.00 noaptea, am incercat sa participam si la cantarea trupei L.O.S.T. din Bohemian Flow, numai ca rockerii umplusera cu succes spatiul redus de concert. Macar i-am lasat pe maini bune.

Foto: Adrian Frigioiu

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Atmania2010 ziua 1/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *