“Cartea pericolelor pentru baieti” – ghid, roman, enciclopedie

“In era jocurilor pe calculator si a telefoanelor mobile, trebuie sa mai existe loc pentru noduri marinaresti, casute in copaci si povesti despre fapte incredibile de curaj”. Asa isi incep Conn si Hal Iggulden “Cartea pericolelor pentru baieti”, o lucrare aparuta anul trecut la Editura Vellant, care nu trebuie sa lipseasca din biblioteca barbatilor, fie ei mai tineri sau mai trecuti prin viata.

Desi poate ar fi fost mai bine sa las un barbat sa scrie despre cartea fratilor Iggulden, marturisesc ca am citit-o cu mare placere. Chiar daca n-am rezonat puternic la unele capitole, precum scamatoriile cu monede, temporizatoare si declansatoare cu fir sau cum sa-ti dresezi cainele, recunosc ca am fost incantata sa aflu cum se construiesc cele mai tari avioane de hartie, cum sa faci un arc cu sageti, cum sa faci cerneala invizibila sau cum sa arunci pietre cu efect.

De asemenea, m-a bucurat ca autorii britanici au introdus in “manualul” lor tot felul de lectii utile nu doar pentru baieti, ci pentru toata lumea, in definitiv. Pentru ca toti trebuie sa stim regulile de gramatica, sa avem idee despre luptele celebre ale istoriei, sa avem cunostinte de baza despre Univers, sa detinem in vocabular cateva expresii latine cunoscute si sa stim care sunt cele sapte minuni ale lumii moderne.

Veti mai gasi in carte frumos explicate regulile jocului de fotbal, ale celui de rugby sau ale sahului, detalii despre codurile maritime, despre jocurile pe hartie, dar si despre cum sa actionezi in compania fetelor si ce ai de facut atunci cand vrei sa o abordezi cu succes pe una dintre ele si multe, multe ale lucruri folositoare.

Distinsa in 2007 cu titlul de Cartea Anului in cadrul Galaxy British Book Award, “Cartea pericolelor pentru baieti” are ilustratii relevante pentru fiecare capitol si este scrisa pentru a fi inteleasa atat de baietii de 8 ani cat si de cei de… 80 de ani, care poate si-ar fi dorit sa aiba la dispozitie o astfel de lucrare in copilaria lor. Mai ales ca, asa cum spun autorii: “Barbatii si baietii sunt la fel dintotdeauna, ii preocupa aceleasi lucruri. Poate cuceresc alte lumi cand cresc, dar tot vor dori aceste povestiri pentru ei si pentru fiii lor”.

Daca vreti sa cititi cateva pagini sau sa o comandati, intrati aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.