Istoria benzii desenate romanesti 1891-2010

“Istoria benzii desenate romanesti 1891-2010”, avandu-i drept autori pe Dodo Nita si Alexandru Ciubotariu, cu o prefata de Adrian Cioroianu, cuprinde in 270 de pagini exact ceea ce indica si titlul: tot ceea ce a insemnat banda desenata in Romania timp de 119 ani.

Imi imaginez ca munca de documentare pentru acest volum (pe care am reusit sa iau autografe atat de la creatorii lui, cat si de la autorul prefatei) a fost una imensa, avand in vedere ca in el se regasesc date despre fiecare revista si revistuta aparuta in aceasta tara care a avut de-a face cu autorii de benzi desenate si respectiv cu personajele create de acestia sau importate din revistele de peste granite.

Pentru o mai buna intelegere a fenomenului BD-urilor, Dodo Nita si Alexandru Ciubotariu au impartit volumul in trei capitole mari, intitulate Varsta de Aur (1891-1947), Socialism si benzi desenate (1948-1989) si Banda desenata contemporana (1990-2010). Fiecare perioada este infatisata prin prezentarea amanuntita a revistelor, cartilor de benzi desenate si a autorilor, dar si a contextului politico-economic in care se produceau aceste BD-uri, a greutatilor intampinate de editori, precum si a unor documente din vremurile respective, redate in forma originala, in limbajul de atunci.

N-am fost niciodata mare fana a BD-urilor, dar recunosc ca, avand cartea in brate (exact asa, in brate, pentru ca la cat de mare e, nu o poti tine doar in maini), ma mai fura peisajul si ramaneam citind textele diverselor ilustratii intalnite in urma trecerii de la o pagina la alta. Asa se face ca am descoperit o gramada de personaje de care nu auzisem in viata mea, precum Jungla Jim, Minitehnicus, Sterpelici sau Bob-Hoinar, dar am si regasit multe altele care au fost prezente de-a lungul copilariei mele, precum Tarzan, Pif si Hercule, Mihaela si Azorel, Zdreanta sau Patratel.

Nu cred ca are rost sa mai spun ca grafica este una de exceptie, avand in vedere ca toate cartile editate la Vellant se inscriu in aceasta linie. Poate ar fi bine sa va mai spun, insa, doua vorbe despre autori.
Dodo Nita s-a nascut in Bucuresti, in 1964 si a publicat tone de articole despre beznile desenate atat in Romania, cat si in strainatate si a scris sau a fost co-autor la mai multe carti dedicate benzilor desenate, precum: “Dictionarul benzii desenate din Romania”, “Tintin en Roumanie” sau “Varsta de aur a benzii desenate romanesti”.
Alexandru Ciubotariu s-a nascut in 1979 la Calarasi si pana in prezent a publicat benzi desenate in reviste precum Mini-Azi, Jurnalul SF, Adevarul, Esquire si multe altele. De asemenea, a semnat carti de benzi desenate si un album de street art aparut tot la Editura Vellant – “Pisica patrata”.

Daca vreti sa va aruncati ochii pe cateva pagini ale “Istoriei benzii desenate romanesti 1891-2010” sau daca vreti sa o comandati, intrati aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *