Dansul mainilor pe claviatura in memoriam Dinu Lipatti

Despre Dinu Lipatti s-a spus ca “a avut revelatia sensului adanc al muzicii”. Din nefericire, pe 2 decembrie 1950 s-a stins din viata prematur, la varsta de 33 de ani. Biografii lui spun ca in momentul mortii tinea in mana partitura magnificului Quartet în Fa minor al lui Ludwig van Beethoven.

Dupa 60 de ani de la moartea unuia dintre cei mai mari pianisti ai lumii, un mare admirator al acestuia, Sergiu Tuhutiu, pianist si el, a pus la cale un eveniment comemorativ menit sa readuca in memoria publicului personalitatea impresionanta a lui Dinu Lipatti. Evenimentul a avut loc la Sala Radio, pe 2 decembrie si inregistrarea lui va fi difuzata pe TVR Cultural.

Spiritul artistului ne-a intampinat inca de la intrarea in holul salii de concerte, fiind transpus intr-o mini-expozitie de fotografii realizate de el – fotografia a fost a doua mare pasiune a lui Lipatti – sau al caror protagonist era.

Seara a fost deschisa de Irina Tuhutiu, sotia lui Sergiu Tuhutiu si vicepresedinte al Lipatti Music Production, care a tinut sa multumeasca personal tuturor celor implicati in acest proiect. A urmat un moment video-audio, care desi nu s-a vrut a fi o prezentare biografica, a evocat momente insemnate din viata artistului.

Abia apoi a inceput adevarata desfasurare de forte. Am facut cunostinta cu elegantul si echilibratul Sergiu Tuhutiu, cu veselul si expresivul Sasha Grynyuk, cu Zlata Chochieva, cea aparent sensibila, dar neobisnuit de impetuoasa in interpretare si cu patimasa Kateryna Titova. Cei patru s-au succedat intr-o inlantiure fireasca de momente muzicale in care au valorificat lucrarile unor compozitori precum Chopin, Brahms, Bach, Ravel, compozitori aproape de sufletul lui Dinu Lipatti.

Fragmentelor muzicale interpretate au demonstrat ca cei patru artisti isi merita renumele si premiile castigate si ca prezenta lor in cadrul acestui eveniment este pe deplin justificata. Punctul culminant al concertului a coincis cu deznodamantul. La cererea publicului, dar probabil pregatiti pentru un asemenea moment, cei patru au bisat impreuna dovedindu-si inca o data virtuozitatea si aratandu-ne tuturor ca, desi apartin unor culturi si graiuri diferite, pot vorbi aceeasi limba, comunicand fara cusur prin intermediul unui limbaj universal: muzica.

Inainte de a muri, Dinu Lipatti spunea: “nu-i de ajuns sa fii mare compozitor ca sa scrii muzica asta, trebuie sa fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu”. Revenind in prezent, am putea spune ca si pentru a interpreta aceasta muzica trebuie sa fii ales ca instrument al lui Dumnezeu, iar joi, 2 decembrie 2010, patru astfel de “instrumente” ne-au inCANTAT in memoria lui Dinu Lipatti. Retineti-le numele! Cu siguranta veti mai auzi despre ei, iar despre activitatea lor artistica se va vorbi peste ani asa cum se vorbeste acum depre Enescu sau Lipatti.

Articol realizat de Ioana Sandru si Liana Bundalici

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *