“Doua lumi in muzica” – premiera a doua filme intr-unul

Filmul coupé “Doua lumi in muzica” in regia lui Radu Gabrea a avut premiera pe 20 ianuarie, la Cinema Union, urmand ca de astazi sa intre in cinematografe. In Bucuresti, filmul poate fi vazut la Cinema Union, pana pe 27 ianuarie.

Proiectia de gala a avut loc in prezenta regizorului Radu Gabrea, a producatoarei Victoria Cocias si a unei parti din echipa care a realizat cele doua filme. Inainte de proiectie, Radu Gabrea a multumit celor cu care a lucrat, printre care si unor persoane care nu mai sunt printre noi, scenaristul Manase Radnev si producatoarea Carmen Vladescu.

Primul film, “Concerte la Biserica Neagra”(2009) face o istorie muzicala a celebrei biserici gotice din Brasov, cea mai mare de acest tip din sud-estul Europei, cu ajutorul dirijorului Horia Andreescu (care nu doar povesteste despre compozitorii sasi din Transilvania, ci apare si dirijand orchestra Virtuozii din Bucuresti, in timpul unui concert in biserica) si a altor persoane care lucreaza la Biserica Neagra. Cunoscut intial sub numele de Sfanta Maria, edificiul a ars intr-un incendiu din 1689, dupa care a capatat numele pe care il are si in prezent. Recitalurile de orga (una dintre cele mai mari din Europa) sustinute aici au inceput in 1953 si au loc si in zilele noastre.

Al doilea film, “Cautandu-l pe Schwartz”(2008) ii are in centru pe Elizabeth Schwartz, o americana cu origini in Romania, care, alaturi de sotul ei, Yale Strom si cu fetita lor fac o calatorie muzicala prin Sibiu, Timisoara, Targu Frumos, Budapesta cautand date despre stramosii evrei ai lui Elizabeth. Pe langa drumurile parcurse si povestile spuse de cei doi, Elizabeth, care este solista de klezmer (muzica traditionala evreiasca) si Yale, violonist, sustin concerte in foste sinagogi, in cluburi sau sali de spectacole, fie singuri, fie impreuna cu artisti locali. Vocea deosebita, puternica si patrunzatoare a lui Elizabeth impletita cu vioara talentata a lui Yale reusesc de fiecare data sa starneasca emotii in randurile celor prezenti, fie ca sunt evrei sau nu.

Pentru filmul “Cautandu-l pe Schwartz”, Radu Gabrea a fost distins cu Premiul Criticii la Festivalul International al Producatorilor de Film Independenti (IPIFF) in 2008. In prezent, regizorul mai are in productie filmele documentare “Eroi necunoscuti”, “Averea Diavolului” si “Ultimele zile ale lui Nicolae si Elena Ceausescu”.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.