“Turistul”, un thriller neconvingator

Desi stiu ca “Turistul” (”The Tourist”, coproductie SUA-Franta, 2010) a fost nominalizat la vreo trei Globuri de Aur, n-am inteles de ce, asa cum n-au inteles nici altii mai luminati intr-ale cinematografiei, care, de altfel, au si protestat impotriva includerii acestui film printre nominalizati. Nu e cel mai prost film posibil, dar nici cine stie ce realizare incat sa merite vreun premiu.

Angelina Jolie, care o interpreteaza pe agenta sub acoperire Elise Clifton-Ward, nu mi-a lasat niciodata impresia ca ar avea mari talente actoricesti, dar prezenta ei fizica e una remarcabila si deci face din vizionarea filmului o experienta placuta. Zambetele tampe si privirile lungi si dese aruncate lui Frank Tupelo (interpretat tare bine de catre Johnny Depp, care se pricepe la actorie mai bine decat colega lui mai sus pomenita) m-au plictisit teribil, insa ideea filmului nu e rea. Mai precis, e vorba de o agenta undercover din Anglia care implica un turist american in planul ei de a da pe mana politiei un mare escroc financiar, pe nume Alexander Pearce. Intamplator, Pearce fusese si iubitul ei, pentru care, desigur, inca avea sentimente.

Dupa cum probabil va asteptati, doamna agenta se indragosteste de turistul cu pricina (un profesor de matematica din Wisconsin, tarat aproape fortat in ceea ce pare a fi aventura vietii lui), desi nu vrea sa recunoasca si nu-i vine a crede ca individul are si el sentimente pentru ea, drept pentru care intra si impreuna si separat intr-o groaza de incurcaturi. Scotland Yard-ul nu e deloc incantat de bagaretul nostru turist, care le incurca socotelile si cu gasirea escrocului, si cu niste gangsteri rusi care alergau si ei tot dupa Pearce.

Insa cel mai interesant mi s-a parut faptul ca turistul pe care toata lumea il crede un idiot (si initial mai ca iti vine sa zici la fel, vazandu-i reactiile si replicile) are si el cateva surprize in buzunar. Iar surprizele nu sunt de ici de colo, dupa ce aproape tot filmul (adica pana cand incepi sa te prinzi ca omul nu e tocmai cine pare) l-ai vazut adresandu-se in spaniola italienilor sau aruncat de la unii la altii ca un obiect cu care nimeni nu stie ce sa faca.

Dupa jocul Angelinei v-am spus ca nu ma omor, insa Johnny e cu totul altceva, omul da viata personajului intr-un stil minunat. In plus, nu mi s-a parut deloc reusita alaturarea Jolie-Depp, cuplul format de cei doi pe ecran aratand fortat, lipsit de acea chimie pe care trebuie sa o vezi cam pe la toate perechile care se vor a fi de indragostiti. E posibil sa ma fi prins pe mine vizionarea intr-o zi nu tocmai buna, dar, in definitiv, puteti merge si voi sa vedeti acest thriller de multe ori amuzant, ca sa va formati propria parere si, de ce nu, sa judecati daca ar fi meritat sau nu vreun Glob de Aur.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *