S-a deschis stagiunea de concerte a Orchestrei Reprezentative a Armatei

In vremurile de demult, muzica militara a constituit un extraordinar factor moral pentru ostire, vechile cronici romanesti si straine vorbind despre existenta in oastea lui Mircea cel Batran, aflata pe campul de la Nicopole (1396), a unor buciumasi, surlari, trambitasi si tobosari, care ii insoteau pe luptatori, sunand in instrumentele lor ca sa-i insufleteasca in clipele grele ale bataliei.

De atunci, muzica nu a lipsit de langa ostas, mergand alaturi de el in razboaie, la ceremonialuri militare sau in momentele sale de relaxare. Sigur ca despre muzica militara in adevaratul sens al cuvantului se poate vorbi de la 1830 incoace, odata cu infiintarea celor doua straje pamantesti in Moldova si Valahia.

Multe ar fi de spus despre istoria muzicilor militare si mai ales despre cei care le-au condus, uneori personaje pitoresti, de mare popularitate in epoca. In epoca moderna, fanfarele militare nu si-au pierdut din atractia si frumusetea lor. Cu atat mai mult in zilele noastre, cand muzicile militare au trebuit sa se adapteze din mers, sa gaseasca noi forme de exprimare.

Ajungand in prezent, pe data de 24 februarie, la Sala Radio “Mihail Jora” din capitala, Orchestra Reprezentativa a Armatei a sustinut primul concert din actuala stagiune, sub bagheta Dirijorului Aurel Gheorghita.

Invitatul principal al acestui concert a fost pianistul Horia Maxim, care a imblanzit, intr-o interpretare deosebita, clapele si coardele pianului in Concertul pentru pian si orchestra in la minor al lui Edvard Grieg, fiind urmat, in a doua parte, de Simfonia Nr. IX “Din lumea noua” a lui Antonin Dvorak.

Evenimentul a fost organizat de Asociatia Culturala Teocta impreuna cu Centrul Cultural European Sector 6, Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Balcescu” sector 4, Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale – Ilfov si Serviciul Muzicilor Militare.

Iubitorii acestui gen muzical care nu au reusit sa participe la concertul de ieri sunt asteptati pe 10 martie, tot la Sala Radio, pentru un nou eveniment Army in Concert.

[album: http://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/ORA/]

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.